Горска жаба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Rana|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Agile frog
Agile frog (Rana dalmatina).jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Rana
Вид: Agile frog
Биномен назив
Rana dalmatina
Fitzinger in Bonaparte, 1839
Distribution (green)
Синоними
 • Rana agilis Thomas, 1855
 • Rana gracilis Fatio, 1862
 • Rana temporaria var. agilis Schreiber, 1875
 • Rana temporaria agilis Bedriaga, 1881
 • Rana agilis agilis Cope, 1886
 • Rana (Crotaphitis) agilis Schultze, 1891
 • Rana (Rana) dalmatina Guibé, 1950
 • Rana agiloides Brunner, 1951
 • Rana mülleri Brunner, 1959
 • Rana (Rana) dalmatina Dubois, 1987
 • Rana (Laurasiarana) dalmatina Hillis & Wilcox, 2005
Agile frog
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Amphibia
Order: Anura
Family: Ranidae
Genus: Rana
Species:
R. dalmatina
Binomial name
Rana dalmatina

Distribution (green)
Synonyms
 • Rana agilis Thomas, 1855
 • Rana gracilis Fatio, 1862
 • Rana temporaria var. agilis Schreiber, 1875
 • Rana temporaria agilis Bedriaga, 1881
 • Rana agilis agilis Cope, 1886
 • Rana (Crotaphitis) agilis Schultze, 1891
 • Rana (Rana) dalmatina Guibé, 1950
 • Rana agiloides Brunner, 1951
 • Rana mülleri Brunner, 1959
 • Rana (Rana) dalmatina Dubois, 1987
 • Rana (Laurasiarana) dalmatina Hillis & Wilcox, 2005

Горска жаба ( Rana dalmatina ) е европска жаба од родот Rana од вистинското семејство на жаби, Ranidae.[3]

Опис[уреди | уреди извор]

Овој вид е дебел со долги екстремитети и шилеста муцка. Возрасните мажи ретко се поголеми од 6,5 см, додека женките можат да пораснат до 8 цм. Нивната грбна површина е светло-кафеава, црвено-кафеава или светло-сиво-кафеава со многу мал контраст. Дамките во форма на триаголник достигнуваат од храмот до тапанчето, кои се темнокафеави. Долната страна на горската жаба е бела без дамки. За време на сезоната на парење, мажјаците често стануваат темнокафеави.[4]

Задните нозе на горските жаби се невообичаено долги, што им овозможува на овој вид да скокне подалеку од другите слични жаби. Познато е дека скокаат до два метра во далечина. Учениците се хоризонтални. Бојата на горната третина на ирисот (над зеницата) е полесна и златна во боја. Тимпанот е со големина на големината на дијаметарот на окото. Лентите на жлездата на грбот на жабата не се многу развиени и делумно прекинати.

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Горската жаба може да се најде во Франција, Каналските острови, делови од Германија, Данска, Шведска, Италија, Чешка, Словачка, Австрија, Унгарија, на Балканот, Грција и покрај Црното Море. Горските жаби некогаш живееле во Велика Британија, за време на средното саксонско време, со археолошки остатоци биле пронајдени во Источна Англија.[5]

Репродукција[уреди | уреди извор]

Типично фиксирана мреста грутка под вода

Повикот е прилично тивок „партал ... партал ... парталав“, и може да трае и до 12 секунди, и речиси звучи како лепливо пиле. Тие исто така, повикуваат под вода, така што повиците може да се слушнат од многу кратко растојание од набудувачите. Мрест трае само неколку дена, и во овој период, мажјаците понекогаш се собираат во големи групи на повици на површината на водата за да привлечат жени. Во Средна Европа, мреста обично се јавува во првите 20 дена од март, но исто така може да се одложи, во зависност од времето. Групите на мреста се состојат од 450 до 1800 јајца и обично се прицврстени на гранките на дрвјата, корените или стеблата на растенијата на длабочина од 5–40 cm. . Затоа, тие ретко тонат на дното. За разлика од ситната жаба ( Rana arvalis ) и обичната жаба ( Rana temporaria ), горската жаба не ја става својата мреста во една грутка. Дијаметарот на едно јајце, не сметајќи ја желатинозната школка, е 1.5-2.1mm.[4]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Горската жаба претпочита лесни листопадни мешани шуми со обилна вода. Отвореното земјиште околу шумата честопати е населено, сè додека е поврзано со шумата со грмушки. Во суви, топли шуми, овој вид често живее и далеку од водата. Од трите средноевропски видови Рана, оваа жаба најмногу сака топлина и сувост.[2] Видот е широко распространет во Европа, со исклучок на најсеверните делови и Иберискиот Полуостров. Претпочита светли, релативно суви листопадни шуми во кои доминира дабот, но исто така ги толерира и шумите од бука, бреза и костен. Таа често се среќава и во крајбрежни шуми, покрај реки и потоци. Горската жаба е главно самрачен или ноќен вид, но некогаш може да се сретне и преку ден. Таа не е поврзана со водните биотопи, освен во сезоната на парење (крај на февруари до април). Се мрести во постојани или полупостојани стоечки води. Горската жаба обично хибернира во вода, многу ретко на земја. Во НПГ, видот е релативно фрекфентен од брегот на езерата до 1600 m, главно во шумскиот појас.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Kaya, U.; Kuzmin, S.; Sparreboom, M.; и др. (2009). Rana dalmatina. The IUCN Red List of Threatened Species. 2009: e.T58584A11790570. Посетено на 18 November 2019.
 2. 2,0 2,1 Kaya, U.; Kuzmin, S.; Sparreboom, M.; et al. (2009). "Rana dalmatina". The IUCN Red List of Threatened Species. 2009: e.T58584A11790570. Retrieved 18 November 2019.
 3. Frost, Darrel R. (2013). Rana dalmatina Fitzinger, 1839“. Amphibian Species of the World 5.6, an Online Reference. American Museum of Natural History. Посетено на 27 November 2013.
 4. 4,0 4,1 Rana dalmatina. AmphibiaWeb. Посетено на 16 April 2021.
 5. Snell, Charles (2006-02-01). „Status of the common tree frog in Britain“. British Wildlife. 17: 153–160.
 6. НП Галичица

Надворешни врски[уреди | уреди извор]