Шареница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шареница
Human Iris JD052007.jpg
Ирисот е синиот регион во окото.
Назнаки
MeSHA09.371.894.513
TAA15.2.03.020
FMAFMA:58235

Шареница или ирис е предниот обоен дел на окото околу зеницата. Бојата на ирисот ја дава бојата на окото. Шареницата го сочинува предниот дел на средната (садовна) обвивка на окото.