Википедија:Уредувачки маратони (ГЛАМ Македонија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
ВикиПроект
„Уредувачки маратон“

Уредувачки маратони се повеќечасовно заедничко уредување на одредена тема, што Здружението ГЛАМ Македонија започна да ги реализира од декември 2016 година. Идејата и целта на организирањето на уредувачки маратон е да се создадат нови статии, како и да се подобрат постоечките на Википедија на македонски јазик. Добредојдени се сите заинтересирани.

Уредувачки маратони 2023[уреди извор]

 • На 6 март 2023 година се одржа уредувачки маратон на тема: Жената
 • На 24 февруари 2023 година се одржа уредувачки маратон на тема: Зоолошка градина

Уредувачки маратони 2022[уреди извор]

 • На 14 март 2022 година се одржа уредувачки маратон на тема: Жените во уметноста
 • На 1 април 2022 година се одржа уредувачки маратон по повод меѓународниот ден на Ромите
 • На 24 јуни 2022 година се одржа уредувачки маратон по повод Светскиот ден на бегалците

Уредувачки маратони 2021[уреди извор]

 • На 2 април 2021 година се одржа уредувачки маратон на тема: Меѓународен ден на Ромите
 • На 23 април 2021 година се одржа уредувачки маратон на тема: „Светски ден на англискиот и шпанскиот јазик“
 • На 30 октомври 2021 година се одржа уредувачки маратон на тема: „Запознајте ја Српска 2021“
 • На 10 декември 2021 година се одржиа уредувачки маратон на тема: „Жените за климатските промени 2021“

Уредувачки маратони 2020[уреди извор]

 • На 24 октомври 2020 година се одржа уредувачки маратон на тема: Запознајте ја Српска
 • На 9 декември 2020 година се одржа уредувачки маратон на тема: Жените за климатските промени
 • На 11 декември 2020 година се одржа уредувачки маратон на тема: Светски ден на планините 2020

Уредувачки маратони 2017[уреди извор]

 • На 7 март 2017 година се одржа уредувачки маратон на тема: Жените кои никогаш не сте ги сретнале.
 • На 4 мај 2017 година се одржа уредувачки маратон на тема: Балканските војни.
 • На 11 мај 2017 година се одржа уредувачки маратон на тема: Драчево.
 • На 15 јуни 2017 година се одржа уредувачки маратон на тема: Старо Нагоричане.
 • На 13 септември 2017 година се одржа уредувачки маратон на тема: Република Српска.

Уредувачки маратони 2016[уреди извор]

 • На 1 декември 2016 година се одржа првиот уредувачки маратон со членовите на Вики Клубот, на тема: Општина Карпош.