Битка кај Таубербишофсхајм

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Таубербишофсхајм
Дел од Австро-пруската војна
Beer Bischofsheim 1866.jpg
Битка кај Таубербишофсхајм
Датум 24 јули 1866
Место Таубербишофсхајм, Големо Војводство Баден
Исход Пруска победа
Завојувани страни
Кралство Прусија Виртемберг
Баден
Хесен
 Австриско Царство
Насау
Команданти и водачи
Едвин Фрајхер фон Мантеуфел Александар од Хесен
Сила
60.000 42.000
Жртви и загуби
126 709

Битка кај Таубербишофсхајм — битка во Австро-пруската војна, на 24 јули 1866 во Таубербишофсхајм во Големото Војводство Баден помеѓу трупите на Германскиот Сојуз и Кралството Прусија. Беше дел од походот на Мајна и заврши со победа на Прусија.