Прејди на содржината

Битка кај Кустоза (1866)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Кустоза
Дел од Третата италијанска војна за независност

Напад на 13-тиот полк на австриските Улани.
Датум 24 јуни 1866
Место Кустоза, Кралството Ломбардија-Венеција
Исход Австриска победа
Завојувани страни
Кралство Италија Австриско Царство
Команданти и водачи
Алфонсо Фереро Ла Мармора Надвојвода Албрехт
Сила
124.000, 84.000 присутни на битката 74000
46+ топови
Жртви и загуби
720 убиени
3.112 ранети
4.315 заробени
Заробени 6 топови
Вкупно:
8.147 жртви
960 убиени
3.690 повредени
1.000 заробени
Вкупно:
5.650 жртви

Битка кај Кустоза — битка одржана на 24 јуни 1866 година за време на Третата италијанска војна за независност во процесот на обединување на Италија.

Австриската империјална војска, на која и се придружила Венецијанската армија, со заедничка команда на надвојводата Албрехт, ја поразиле италијанската војска, предводена од Алфонсо Фереро Ла Мармора и Енрико Чиалдини.