Битка кај Наход

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Наход
Дел од Австро-пруската војна
Nachod 1.JPG
Коњанички судир во битката кај Наход
Датум 27 јуни 1866
Место Наход, Бохемија
Исход Пруска победа
Завојувани страни
Кралство Прусија Flag of the Habsburg Monarchy.svg Австриско Царство
Команданти и водачи
Карл Фридрих фон Штајнмец Flag of the Habsburg Monarchy.svg Вилхелм фон Раминг
Жртви и загуби
1.122 5.719

Битка кај Наход (германски: Nachod), 27 јуни 1866 година — првата голема акција во Австро-пруската војна. 5-тиот корпус на пруската армија, предводен од генерал Карл Фридрих фон Штајнмец окупираше висорамнина во близина на Наход, како дел од пруското напредување во Бохемија од Шлеска. Елементи на австрискиот 6-ти корпус под команда на генералот Фон Раминг ги нападнаа Прусите, но беа одбиени. Како што пристигнуваа повеќе Австријци, им беше наредено да извршат напади кои беа неуспешни. Конечно, по неуспешните напади Австријците се повлекуваат од теренот.