Прејди на содржината

Битка кај Ламач

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Ламач
Дел од Австро-пруската војна

Карта на битката
Датум 22 јули 1866
Место Ламач, Словачка
Исход Пруска победа
Завојувани страни
Прусија Австрија
Команданти и водачи
Едуард фон Франсеки Карл Тун фон Хоенштајн
Жртви и загуби
207 490

Битка кај Ламач или битка кај Блуменау — последната битка водена во Австро-пруската војна, на 22 јули 1866 година (на денот на склучувањето на мирот), при што Австријците се бранеле од пруската војска.