Прејди на содржината

Битка кај Јичин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Јичин
Дел од Австро-пруската војна

Битка кај Јичин
Датум 29 јуни 1866
Место Јичин, Бохемија
Исход Пруска победа
Завојувани страни
Прусија Австрија
Саксонија Саксонија
Команданти и водачи
Август фон Вердер
Вилхелм фон Тамплинг
Едуард Клам-Галас
Саксонија Алберт од Саксонија
Сила
26.000 66.000
Жртви и загуби
329 убиени
1.212 ранети
4.704
Саксонија 591

Битка кај Јичин или Гитчин (германски: Schlacht bei Gitschin) — битка во Австро-пруската војна на 29 јуни 1866 година, која завршила со победа на Прусија над австриските сили.