Битка кај Бецека

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Бецека
Дел од Третата италијанска војна за независност
Bataille de Bezzeca.jpg
Битка кај Бецека
Датум 21 јули 1866
Место Бецека, Тренто
Исход Италијанска победа
Завојувани страни
Кралство Италија Flag of the Habsburg Monarchy.svg Австриско Царство
Команданти и водачи
Џузепе Гарибалди Flag of the Habsburg Monarchy.svg Франц Куненфелд
Сила
10.000 15.500
Жртви и загуби
25 убиени
82 ранети
100 заробени
121 убиени
451 ранети
1.070 заробени

Битка кај Бецека — битка помеѓу Италија и Австрија, одржана на 21 јули 1866 година за време на Третата италијанска војна за независност. Италијанските сили, Ловците на Алпите, предводени од Џузепе Гарибалди го нападнаа Тренто како дел од општата италијанска офанзива против австриските сили што ја окупираа североисточна Италија.