Битка кај Лангензалца (1866)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Лангензалца
Дел од Австро-пруската војна
Battle of Langensalza.jpg
Пруската артилерија нападната во битката кај Лангензалца
Датум 27 јуни 1866
Место Бад Лангензалца, Кралство Прусија
Исход Решавачка тактичка хановерска победа

Стратешка пруска победа

  • Кралството Хановер се предаде два дена подоцна.
Завојувани страни
 Кралство Прусија
Саксо-Кобург и Гота
Хановер
 Баварија
Команданти и водачи
Хелмут фон Молтке
Едуард Фогел фон Фалкенштајн
Густав Бејер
Едуард фон Флајс
Џорџ V
Александар фон Ареншилд
Сила
9.000 19.000
Жртви и загуби
170 убиени
643 повредени
33 исчезнати
907 заробени
378 убиени
1.051 повредени

Битка кај Лангензалца — битка одржана на 27 јуни 1866 година за време на Австро-пруската војна, во близина на Бад Лангензалца во денешна Германија, помеѓу Кралството Хановер и Кралството Прусија. Хановерската армија победи во битката, но потоа беа опкружени со поголема и засилена пруска војска. Не можејќи да се поврзат со нивните баварски сојузници на југ, Хановерците се предале.

Тоа го означи пропаста на хановерската армија и анексијата на Хановер во растечката Пруска држава, која систематски ја обедини Германија во модерна национална држава.