Прејди на содржината

Битка кај Сибиу

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Сибиу
Дел од Османлиски војни во Европа
Османлиско-унгарски војни
Датум 18-25 март 1442
Место Сибиу, Трансилванија (денес Романија)
Исход унгарска победа
Завојувани страни
Кралство Унгарија Османлиско Царство
Команданти и водачи
Јанош Хунади
Георги Лепес
Симон Камонји
Месид Бег†
Сила
10,000 men (Унгарци, Трансилвански Саксонци, Власи продружени со полска коњаница) ar. 35,000
Жртви и загуби
3-4,000 убиени 15-20,000 убиени

Битката кај Сибиу се одвила помеѓу силите на Кралство Унгарија предводени од страна на Јанош Хунади и Османлиските Турци од друга страна. Битката траела од 18 март до 25 март 1442 година. Биткатс претставувала трета победа над Османлиите по поразот кај Смедерево во 1437 година и Белград во 1441 година. И покрај тоа што бројот на османлиската армија бил трипати поголем од унгарската, сепак Османлиите претрпиле голем пораз.