Батунг (пекиншка метро-линија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Батунг
八通线
Преглед
Состојбасообраќа
Последни станициСехуеј
Тучао
Станици13
Опслужување
Видподземна железница
СистемПекиншко метро
Превозник/циПекиншка метро-управа
Возен паркSFX01, SFX02
Историја
Технички
Колосек1.435 мм (стандардна)
План на трасата
Линија Батунг
Непознат дел од трасата „uENDEa“ Предвиден воден пат
 Пинггуојуен 
Непознат дел од трасата „utBHFa@f“ + Непознат дел од трасата „HUBaq“
Непознат дел од трасата „utBHFa@f“ + Непознат дел од трасата „HUBeq“
Сехуеј префрл. на Линија 1
Непознат дел од трасата „utABZgl“ Непознат дел од трасата „utABZg+r“
Права пруга низ градски тунел Непознат дел од трасата „utABZgl+l“ Непознат дел од трасата „utKDSTeq“
депо Сехуеј
Непознат дел од трасата „utBHFe@g“ + Непознат дел од трасата „HUBaq“
Непознат дел од трасата „utBHFe@g“ + Непознат дел од трасата „HUBeq“
Сехуеј Исток префрл. на Линија 1
Непознат дел од трасата „LSTRq“ Непознат дел од трасата „umKRZh“ Непознат дел од трасата „umKRZh“ Непознат дел од трасата „LSTRq“
железница Џингбао
Непознат дел од трасата „uhSTRa@g“ Непознат дел од трасата „uENDEe“
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Гаобејдјен
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Универзитет за радиодифузија
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Шуангчао
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Гуанџуанг
Напречна вода Непознат дел од трасата „uhKRZW“ Напречна вода
река Тунгхуеј
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Баличао
Непознат дел од трасата „LSTRq“ Непознат дел од трасата „umhKRZ“ Непознат дел од трасата „LSTRq“
железница Џингченг
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Тунгџоу Бејјуен
Непознат дел од трасата „LSTRq“ Непознат дел од трасата „umhKRZ“ Непознат дел од трасата „LSTRq“
железница Џингчин
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Гуојуен
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Џиукешу
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Лијуен
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Линхели
Непознат дел од трасата „uhBHF“
Тучао
Непознат дел од трасата „uhSTRe@f“
Градска непатничка завршна станица
депо Тучао
Станицата Гаобејдјен долж средишниот дел на автопатот Пекинг-Тунгџоу

Батунг (кинески: 八通线, пинјин: bātōng xiàn) површинска железничка линија во источниот дел на Пекинг која претставува дел од мрежата на Пекиншкото метро. Игра улога на продолжеток на линијата 1 источно од Сехуеј до населбите во реонот Тунгџоу.

Линијата во целост е надземна, и се протега 18,9 км од Сехуеј на запад до Тучао на исток. Патниците можат да се префрлат на линијата 1 на станиците Сехуеј и Сехуеј Исток. Означена е со црвена боја, исто како линијата 1.

Билети[уреди | уреди извор]

На линијата се плаќа паушал од 2 јуани (~14 ден.) со неограничени префрлања.[2]

Часови на сообраќање[уреди | уреди извор]

Првиот воз на исток поаѓа од Сехуеј во 06:00 ч. Првиот воз кон запад поаѓа од Тучао во 05:20 ч. Последниот воз кон исток поаѓа од Сехуеј во 22:45 ч. Последниот воз кон запад поаѓа од Тучао во 22:05 ч.

Маршрута[уреди | уреди извор]

Линијата Батунг се протега долж автопатот Пекинг-Тунгџоу источно од Сехуеј кон Гуанџуанг. Помеѓу Гаобејдјен и Гуанџуанг, самата линија и нејзините станици се вградени по средината на автопатот. Во Баличао линијата врти кон југоисток и го следи патот Џингтанг кон Тучао, што се наоѓа кај мостот и излезот на источната VI обиколница.

Станици (од запад кон исток)[уреди | уреди извор]

Станица
бр.
Име на станицата
Кинески
пинјин
Траење
на
возењето
Растојание
(км)
[3]
Префрлања Околни автобуски постојки[4] Место (Реон)
BT01 Сехуеј 四惠
sìhuì
0:00 0  Линија 1  1 4 57 312 322 363 397 402 405 455 468 475 495 496 506 628 648 649 666 671 725 728 753 808 810 825 847 912 938支2 984 985 989 Чаојанг
BT02 Сехуеј Исток 四惠东
sìhuì dōng
0:03 1,72  Линија 1  312 363 397 455 468 475 506 628 649 666 718 728 938 938支2
BT03 Гаобејдјен
高碑店
gāobēidiàn
0:05 3,09 312, 322, 397, 475, 506, 649, 667, 668, 669, 728, 938支2
BT04 Универзитет за комуникации 传媒大学
chuánméi dàxué
0:08 5,09 312, 397, 475, 506, 649, 666, 728
BT05 Шуангчао 双桥
shuāngqiáo
0:11 6,97 312, 397, 475, 506, 649, 666, 728
BT06 Гуанџуанг
管庄
guǎnzhuāng
0:14 8,90 312, 649, 666, 728, 930
BT07 Баличао 八里桥
bālǐqiáo
0:17 10,66 312, 342, 649, 667, 668, 669, 728, 855, 938
BT08 Тунгџоу Бејјуен
通州北苑
tōngzhōu běiyuán
0:20 12,36 938, 938支1, 5, 9 Тунгџоу
BT09 Гуојуен 果园
guǒyuán
0:23 13,83 316, 668, 669, 924, 938, 938支1, 5, 8, 976支
BT10 Џукешу 九棵树
jiǔkēshù
0:25 14,82 372, 668, 938, 938支1, 5, 976, 通州12
BT11 Лијуен 梨园
líyuán
0:28 16,04 372, 647, 668, 938, 938支1, 2, 3, 5, 6
BT12 Линхели
临河里
línhélǐ
0:30 17,30 435, 924, 938, 938支1, 2, 3, 5, 6, 7
BT13 Тучао 土桥
tǔqiáo
0:32 18,07 924, 938, 938支1, 2, 3, 5, 6, 7, 8

Возен парк[уреди | уреди извор]

  • SFX01 #TQ401-TQ418, #TQ414-TQ424
  • SFX02 #TQ409-TQ413

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Податоци за бројот на патници“. Пекиншко метро. Архивирано од изворникот на 2013-03-22. Посетено на 2013-03-10.
  2. „Курс: јуан - денар“. XE.com — претворач на валути. 1 ноември 2013. Посетено на 19 јуни 2011.
  3. Информации за линијата Батунг Архивирано на 27 февруари 2010 г., проверено на 25 април 2010
  4. 北京地铁[мртва врска]