Арапско-израелски конфликт (1948)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Арапско-израелскиот конфликт е воен конфликт од 1948 година помеѓу евреите од Израел и муслиманите од дотогашната Палестина. Од страна на израеиците оваа војна се нарекува Ослободителна војна, а од страна на арапите-катастрофална војна. Војниот конфликт завршува со прогласувањето на независност на Израел, а останатиот дел од Палестина, кој бил определен со Британскиот мандат бил разделен на области, контролирани од Египет и Јордан (тогаш Трансјордан).