Анафора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фигури
Фигури на значењето (тропи)
  • Тропи на зборовите
Фигури на формата

Анафора[1] — фигура на повторувањето, која што опфаќа повторување на еден збор или израз на почетокот на два или повеќе последователни стиха.

Стилската фигура анафора, авторите ја употребуваат за посилно да ги изразат своите целосни чувства и да ја зголемат музикалноста во творбата.

Пр.
Не, јас не можам овде да седам,
Не, јас не можам мразој да гледам!

Наводи[уреди | уреди извор]