Споредба (стилистика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Фигури
Фигури на значењето (тропи)
  • Тропи на зборовите
Фигури на формата

Споредба или компарација е многу честа тропа. Наречена е и значенска равенка поради тоа што, како и во математиката, левата страна на изразот е еднаква со десната. Со споредбата се воспоставува еднаквост, односно висок степен на сличност меѓу двата изрази. Често се употребувани сврзниците: ко, како, налик и др.


Шаблон:Link FA