Персонификација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Персонификација на Србија, дело на Ѓорѓе Јовановиќ

Персонификација е најпознатата и најчестата сложен троп. Со оваа фигура на неживите нешта им се препишуваат особини на живи суштества. Всушност персонификација е кога се даваат човечки особина на нештата. Честа фигура е во поезијата.

Пример[уреди | уреди извор]

Сонцето оди, заоѓа,
девојка душа береше...
змија се Бога молеше:
„умри је Боже девојка“...