Прејди на содржината

Градација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Градацијата е стилско изразно средство во кое се искажуваат едноподруго чувства и мисли и поетски слики. Од стих во стих се зголемува силината на мислите и чувствата и се оди од послаби кон посилни доживувања или обратно. Во последниот стих се достигнува кулминација. На пример во народната песна:

„Тој што ми даде јаболко, как него да се тркала.
Тој што ми даде златен прстен низ него да се провира.
Тој што ме мене целива, дај ми го боже на јаве со него век да векувам.“

Градацијата може да биде и обратна, од посилни кон послаби чувства.

Со градацијата се зголемуваат чувствата во песната/текстот.