Прејди на содржината

Јасна Драговиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јасна Драговиќ
Роден(а)22 јануари 1954 година
Белград
ФНРЈ

Јасна Драговиќ ( Белград, 22 јануари 1954 ) е српски сценограф и костимограф.

Биографија

[уреди | уреди извор]

Јасна Драговиќ е родена во Белград на 22 јануари 1954 година. Дипломирала во 1977 година на Факултетот за применета уметност во Белград, на отсек за сценографија. Магистрирала во 1993 година години на истиот факултет од областа на ТВ и филмска сценографија. На Факултетот за применети уметности се вработила во 1989 година. Од 1989 до 1994 година работела како асистент, од 1994 година до 1999 година како доцент, а од 1999 година до 2004 година години како вонреден професор. За редовен професор е избрана во 2004 година од областа на ТВ и филмската сценографија. Се усовршила во ОАЕ во 1991 година и Украина во 1995 година. Има направено сценографија на околу 30 домашни и копродукциски филмови, исто толку театарски претстави како и сценографија на околу 200 телевизиски проекти. Учесник е на странски и домашни изложби.

Филмографија

[уреди | уреди извор]
Година Назив Улога
1978 Коцка, коцка, коцкица сценограф
1979 Герсла арт директор
1980-ти
1980 Нешто од животот костим
1981 Широк е листот асистент на костимографот
1981 Пикник во Тополи костим и сценографија
1981 Лов во матно костим
1981 Светозар Марковиќ асистент на сет
1981 Бановиќ Страхиња сет дресер
1982 Вариола вера сценограф
1984 Пази што правиш (Матуранти) сценограф
1987 Под рушевини сценограф
1987 Телефономанија сценограф
1988 Некоја чудна земја сценограф
1988 Доме, сладок доме сценограф
1988 Другарка министерка сценограф
1988 Масмедиологија на Балканот сценограф
1990-ти
1990 Балканска перестројка сценограф
1990 Ноќни играчи сценограф
1993 Рај сценограф
1994 Ќе биде подобро сценограф
1996 Иван сценограф
1997 Расте тревата сценограф
1997 Покондирена тиква сценограф
1997 Злобна жена сценограф
1998 Свирач сценограф
1998 Досие 128 сценограф
2000-ти
2000 Il furto del tesoro арт дизајнер
2001 Belgrado Sling сценограф
2002 I banchieri di Dio арт дизајнер
2002 Мајстор (ТВ филм) сценограф
2003 Il papa buono арт дизајнер
2004 Il servo ungherese арт дизајнер
2004 Mathilde арт дизајнер
2004 Смешни и други приказни сценограф
2005 Il cuore nel pozzo арт дизајнер
2005 Идеални врски сценограф
2006 I figli strappati арт директор
2006 Затемнување арт директор
2007 Caravaggio арт дизајнер
2007 Село гори, а баба се чешла сценограф/ супервизор за сценографија
2007 Поглед во небо сценограф
2007-2008 Застани го времето сценограф
2008 Браќата Блум арт дизајнер
2009 Human Zoo сет декоратер
2009 Banlieue 13: Ultimatum сет декоратер
2010-ти
2010 L'homme qui voulait vivre sa vie сет декоратер
2012 Lokaut асистент на сет декоратерот
2012 Лед (филм) сценограф
2013 Тајно сет декоратер
2014 Ноемвриски човек арт директор
2014 Еднакви супервизор на сет
2016 Шума арт дизајнер
2017 Драги соседи сценограф
2017 An Ordinary Man сет декоратер
2018 Tau сет декоратер
2018 Intrigo: Death of an Author сет декоратер

Награди и признанија

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]