Јазици во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Германија Јазици во Германија Германија
Официјален јазикгермански (>95%)
Регионален јазикдолнорајнски; лимбуршки; луксембуршки; алемански; баварски; дански; горнолужички, долнолужички; фризиски; ромски; долногермански
Главен доселенички јазиктурски, руски, полски, српскохрватски, холандски; и други
види:имиграција во Германија
Главен странски јазиканглиски (51%)
француски (15%)
руски (5%)
Знаковен јазикГермански знаковен јазик
Положба на тастатурата
QWERTZ
KB Germany.svg
Изворebs_243_en.pdf (europa.eu)
Демографија на Германија

службен јазик на Германија е стандардниот германски, говорен од над 95% од населението. Населението најчесто говори на стандарден германски или на некој од германските дијалекти и тој им е мајчин и прв јазик.[1] Овие бројки ги вклучуваат лицата кои говорат на северната варијанта на долносаксонски, признаен малцински или регионален јазик, кој не се смета за одделен од стандардниот германски во статистиките.

Малцински јазици:

Имигрантски јазици говорени од значаен број на лица од првата и втората генерација со источноевропско, африканско, азијско или латиноамериканско потекло:

Повеќето Германци исто така учат англиски како нивен прв странски јазик на училиште. Понекогаш француски или латински се предаваат како први, но обично тоа е англискиот, со француски и латински како втори или трети странски јазици. Руски, италијански, шпански, полски, холандски, старогрчки и други јазици исто така се нудат во училиштата (често зависејќи од географската положба на училиштето).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „BBC Education“.