Јазици во Андора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Андора Јазици во Андора Андора
Официјален јазиккаталонски јазик
Главен странски јазиканглиски, шпански, француски, португалски
Знаковен јазиккаталонски знаковен јазик
Демографија на Андора

Јазиците во Андора е поим со кој се опфаќаат јазиците кои се зборуваат на територијата на државата. Андора, официјално е еднојазична држава.

службен јазик[уреди | уреди извор]

службен јазик во Андора е каталонскиот јазик (català). Овој јазик го зборуваат околу 38% од вкупното население на државата.[1] Каталонскиот јазик е мајчин јазик на Каталонците. Покрај во Андора, јазикот се зборува и во мали делови во Франција и Шпанија, особено во Каталонија и Валенсија, каде е службен јазик. Вкупниот број на говорници на каталонскиот се проценува на 7.2 милиони (2010).[2]

Останати јазици[уреди | уреди извор]

Покрај каталонскиот, во државата се зборуваат и шпанскиот, францускиот и португалскиот јазик. Поради блискоста на овие јазици, како и миграцијата, јазиците се застапени со добар процент од вкупното население на државата.

  мајчин јазик
каталонски 38.8%
шпански 35.4%
португалски 15%
француски 5.4%
други 5.5%
извор: Observatori de l'Institut d'Estudis Andorrans Архивирано на 22 август 2013 г.

Странски јазици[уреди | уреди извор]

Најзборувани странски јазици во државата се шпанскиот, францускиот и англискиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Framework Convention for the Protection of National Minorities CETS No. 157“. Conventions.coe.int. Посетено на 2012-11-25.
  2. Јазици во Андора на Ethnologue (англиски)

Поврзано[уреди | уреди извор]