Демографија на Јужноафриканската Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Според последниот попис одржан во 2007 година, населението на Јужноафриканска Република изнесува 43 997 828 луѓе.

Динамика на населението (1961 - 2003)

Статистика[уреди]

Црното население во земјата по провинции
Белото население во земјата по провинции
Обоеното население во земјата по провинции
Азиското население во земјата по провинции

Средна возраст[уреди]

24,3 г. (23,5 за мажи и 25,1 за жени)

Старосна структура[уреди]

(2001)

 • од 0 до 14 години: 32,1% (мажи 7 170 000; жени 7 210 000)
 • од 15 до 64 години: 63% (мажи 18 000 000; жени 14 740 000)
 • од 65: 4,9% (мажи 800 000; жени 1 390 000)

(2009)

 • од 0 до 14 години: 28,9% (мажи 7 093 328; жени 7 061 579)
 • од 15 до 64 години: 65,8% (мажи 16 275 424; жени 15 984 181)
 • од 65: 5,4% (мажи 1 075 117; жени 1 562 860)

Коефициент на плодност[уреди]

По пол[уреди]

 • при раѓање: 1,02 од машки пол на 1 од женски
 • под 15-годишни: 1,012 од машки пол на 1 од женски
 • 15-64-годишни: 0,951 од машки пол на 1 од женски
 • над 65-годишни: 0,628 од машки пол на 1 од женски
 • за цялото население: 0,947 од машки пол на 1 од женски

Смртност кај новородените: 59,44 ‰

 • мажи: 43,21 г.
 • жени: 41,66 г.
 • вкупно: 42,45

Миграција[уреди]

(на 1000 души)

Прираст[уреди]

Расов состав[уреди]

(2007)

 • црнци 79,7%
 • белци 9,1%
 • друѓи 10,1%

Религија[уреди]

Религија Adherents % Следбеници %
2001[1] 2007[2]
Христијанство 35750641 79.77 29684861 73.52
Нерелигиозни 6767165 15.1 3262428 8.08
Друѓи 283815 0.63
Будизам 12113 0.03
Ислам 654064 1.46 985460 1.45
Неопределени 610974 1.36
Хиндуизам 551668 1.23 504707 1.25
Африкански традиционални религии 125898 0.28 6056487 15
Јудаизам 75549 0.17 68640 0.17

Јазик[уреди]

Во земјата се користат 11 официјални јазици: африканс, ндебеле, коса, зулу, свази, северен сото, јужен сото, цвана, цонга, венда, коса и зулу.

Најголеми градови[уреди]

Rank Општина Население (2001) Население (1996) Процент1996-2001 Најголема етничка група[3]
(includes neighboring townships)
Најголемо етничко малцинство
1. Јоханесбург, Гаутенг 3,225,812 2,639,110 22.2% Црно Бело
2. Дурбан, Натал 3,090,117 2,751,193 12.3% Црно Азиско, Бело
3. Кејптаун, Западен Кејп 2,893,251 2,563,612 12.9% Обоени Црно, Бело
4. Источен Ранд, Гаутенг 2,480,282 2,026,807 22.4% Црно Бело
5. Преторија, Гаутенг 1,985,984 1,682,701 18.0% Црно Бело
6. Порт Елизабет, Источен Кејп 1,005,776 969,771 3.7% Црно Обоени, Бело
7. Источен Лондон, Источен Кејп 701,881 682,287 2.9% Црно Бело
8. Веренигинг, Гаутенг 658,422 597,948 10.1% Црно Бело
9. Блумфонтејн, Фристејт 645,441 603,704 6.9% Црно Бело
10. Thohoyandou, Лимпопо 584,469 537,454 8.7% Црно Бело

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]