RCW-каталог

Од Википедија — слободната енциклопедија
RCW-каталог
Вид пописАстрономски каталог Уреди на Википодатоците
ЦелОддавна маглина, ѕвездообразбено подрачје Уреди на Википодатоците
Објавен1960 Уреди на Википодатоците

RCW-каталог (од англиски: Rodgers, Campbell, Whiteoak - Роџерс Кемпбел и Вајтоук) — астрономски каталог на подрачја кои оддаваат -зрачење во јужниот дел на Млечниот Пат[1]. Опфаќа 182 тела, вклучувајќи многу тела од пораниот Гамов каталог.

Подоцнежниот Колдвелов каталог содржи извесни тела од RCW-каталогот. Има извесен преклоп со каталогот Шарплес-2, иако тој претежно ја опфаќа северната полутопка, додека RCW и Гамовиот ја покриваат јужната.

RCW-каталогот е составен од Александар Вилијам Роџерс, Колин Т. Кемпбел и Џон Бартлет Вајтоук. Тројцата астрономи каталогизирале јужни маглини работејќи под водство на холандско-американскиот астроном Барт Бок во опсерваторијата „Маунт Стромло“ кај Канбера, Австралија во текот на 1960-тите.

Примери[уреди | уреди извор]

RCW Име Слика Други имиња и ознаки
RCW 11 RCW 11 Sh2-308, LBN 1052
RCW 34 RCW 34 Гам 19
RCW 36 RCW 36 Гам 20
RCW 42 RCW 42 Гам 26
RCW 38 RCW 38 RCW 38
RCW 49 RCW 49 Гам 29
RCW 57 RCW 57 NGC 3582, Факелоносец[2]
RCW 75 Сток 16 Гам 48a, Сток 16
RCW 86 RCW 86 RCW 86
RCW 88 RCW 88 RCW 88
RCW 106 RCW 106
RCW 108 RCW 108 Гам 53
RCW 124 NGC 6302 Sh2-6, NGC 6302, Бубачка,

PK 349+01 1, Пеперутка, RCW 124, Гам 60, Колдвел 69

RCW 127 NGC 6334 ESO 392-EN 009, Шарплес 8, RCW 127, Гам 64, NGC 6334
RCW 131 NGC 6357 Sh2-11, NGC 6357, RCW 131, Гам 66, Војна и Мир
RCW 146 Лагуна Sh2 25, RCW 146, Гам 72
RCW 147 Триделна Маглина Sh2 30, M20, NGC 6514, RCW 147, Гам 76
RCW 160 Омега Омега, M17, NGC 6618, Лебед, Шарплес 45, RCW 160, Гам 81
RCW 165 Орел Sh2-49, Месје 16, NGC 6611, RCW 165, Гам 83
RCW 174 W 40 Sh2-64

Список[уреди | уреди извор]

NGC 3582 — дел од RCW 57, голема ѕвездорода област во Млечниот Пат.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rodgers, A. W.; Campbell, C. T.; Whiteoak, J. B. (1960), „A catalogue of Hα-emission regions in the southern Milky Way“, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 121 (1): 103–110, Bibcode:1960MNRAS.121..103R, doi:10.1093/mnras/121.1.103, Посетено на 30 јануари 2007
  2. Маглината Факелоносец Архивирано на 5 јуни 2021 г. — форум „Astronomy Shed“ (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]