IX македонски конгрес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дел од темата
Македонски комитет
Печат на Македонскиот комитет

Деветтиот македонски конгрес на македонските друштва во Бугарија се одржал кон крајот на јули и почетокот на август 1901 година во Софија [1].

Заседание и решенија[уреди | уреди извор]

На овој конгрес за претседател бил избран Стојан Михајловски, а во останатиот комитет влегле: потпретседател Иван Цончев, секретар Иван Стојчев, касиер Герги Белев, советници - членови Стојан Николов и Антон Бозуков[1].

На овој начин Врховниот Комитет го презел Иван Цончев и тој требало да го подготви идното востание кое му требало на Фердинанд I [1] и дејствувал во согласност на воениот министер на Бугарија.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 П. Константин Национлнотоослободително движение в Македония и Тракия 1893-1093, София, 1979.