V македонски конгрес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дел од темата
Македонски комитет
Печат на Македонскиот комитет

Петтиот македонски конгрес на македонските друштва се одржал во јули 1898 година во Софија.

Заседание и работа[уреди | уреди извор]

За време на одржувањето на овој конгрес позициите на комитетот биле ослабнати и тоа се одразило и врз работата на самиот конгрес. V македонски конгрес ги разгледал односите помеѓу ВМК (Врховен македонско-одрински комитет) и ТМОРО. За претседател бил избран Александар Радев.

Овој комитет не ги исполнил очекувањата кои ги имал меѓу делегатите, поради разногласието на неговите членови [1]

Единственото сериозно дело на новиот состав на Комитетот е издавањето на весникот Реформи кој почнал да излегува на 9 јануари 1899 година, и кој брзо достигнал 8.000 примероци на тираж.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. К. Пандев националноослободителното дело во Бугарија и Тракија 1878-1903, Софија, 1979, 163-164