Прејди на содржината

Chloroflexi (колено на бактерии)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Chloroflexi
Научна класификација
Домен: Bacteria
Колено: Chloroflexi
(Garrity and Holt 2002) Hugenholtz and Stackebrandt 2004
Класи
Синоними
 • "Chlorobacteria" Cavalier-Smith, 1992
 • Chloroflexaeota Oren et al. 2015
 • Thermomicrobaeota Oren et al. 2015

Chloroflexi (Chlorobacteria) е колено на бактерии во кои спаѓаат различни фенотипски форми, вклучително членови кои можат да бидат аеробни термофили, аноксигени фототрофи (зелените несулфурни бактерии) и анаеробни халореспиратори, кои користат халогенирани јаглеводороди како акцептори на електрони.

Додека повеќето бактерии, во смисла на диверзитет, се дидермални и се бојат Грам негативно, со исклучок на Firmicutes (ниска CG соржина, Грам-позитивни), Actinobacteria (висока CG содржина, Грам-позитивни) и групата Deinococcus–Thermus (Грам-позитивни, но дидермални, со дебел пептидогликански слој), членовите на коленото Chloroflexi се монодермални, но најчесто се бојат Грам негативно.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Името на таксонот е множина од името на видот Chloroflexus, а за првпат било објавено во Бергејовиот Прирачник за Систематска Бактериологија.[2]

Во 1987 година, Карл Воуз, кој се смета како основоположник на молекуларната филогенетика, ги поделил бактериите во 11 групи врз основа на секвенци на 16S рРНК, а родовите Chloroflexus, Herpetosiphon и Thermomicrobium ги групирал во "Зелени не-сулфурни бактерии и сродници",[3][4] која група привремено била преименувана во "Chloroflexi" во Бергејовиот Прирачник за Систематска Бактериологија.

Бидејќи станува збор за длабоко разгранувачко колено, првично било класифицирано како класа со истото име - Chloroflexi. Сепак, од 2001 година па наваму, воведени се нови класи во класификацијата благодарение на новооткриени видови, па затоа во моментов коленото Chloroflexi е поделено на:[5]

 • Chloroflexi Gupta et al. 2012
 • Thermomicrobia Hugenholtz & Stackebrandt, 2004
 • "Dehalococcoidetes" Hugenholtz & Stackebrandt, 2004
 • Anaerolineae Yamada et al., 2006
 • Caldilineae Yamada et al., 2006
 • Ktedonobacteria Cavaletti et al., 2007 emend. Yabe et al., 2010

Во однос на класата "Dehalococcoidetes", името било дадено од страна на Hugenholtz и Stackebrandt, 2004,[6] според видот "Dehalococcoides ethenogenes" делумно опишан во 1997 година,[7] додека првиот потполно опишан вид бил Dehalogenimonas lykanthroporepellens од страна на Moe и соработниците, 2009,[8] но во описот на тој вид припадноста кон одредена класа, ред или фамилија не бил одреден бидејќи двата вида споделуваат само 90% идентичност во 16S рРНК секвенците, што значи дека би можеле да припаѓаат во сосема различни фамилии па дури и редови.[8]

Најновите филогенетски анализи на коленото Chloroflexi покажуваат многу слаба поддршка за групирањето на неговите составни класи во едно заедничко колено.[9] Шестте класи кои моментално го сочинуваат ова колено не формираат добро поддржан монофилетичен клад во филогенетските дрва засновани на скратени белковински секвенци од големите бази на податоци и не биле идентификувани CSIs (анг. Conserved signature inserts and deletions) уникатно споделувани во рамките на целото колено. Сепак, класите Chloroflexi и Thermomicrobia доследно се групирале заедно при употреба и на обичните филогенетски анализи и со идентификација на CSIs во 50S рибозомната белковина L19 и ензимот UDP-гликоза 4-епимераза. Се претпоставува дека коленото Chloroflexi sensu stricto треба да ги содржи само класите Chloroflexi и Thermomicrobia, додека останатите четири класи (Dehalococcoidetes, Anaerolineae, Caldilineae и Ktedonobacteria) може да претставуваат едно или повеќе независни колена кои во филогенетското дрво се разгрануваат близу до коленото Chloroflexi.

Филогенија[уреди | уреди извор]

Моментално прифатената таксономија е врз основа на Списокот на имиња на прокариотите со евиденција во номенклатурата (анг. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - LPSN)[10] и Националниот центар за биотехнолошки информации (анг. National Center for Biotechnology Information - NCBI),[11] а филогенијата е заснована на 16S рРНК-заснованото LTP ослободување 123 од Проектот "Животно дрво на сите видови" (анг. The All-Species Living Tree Project).[12]

Thermoflexus hugenholtzii Dodsworth et al. 2014Dehalococcoidaceae

Dehalococcoides Löffler et al. 2013


Dehalogenimonas

D. alkenigignens Bowman et al. 2013D. lykanthroporepellens Moe et al. 2009 (type sp.)Caldilineaceae

Litorilinea aerophila Kale et al. 2013


Caldilinea

C. aerophila Sekiguchi et al. 2003 (type sp.)C. tarbellica Grégoire et al. 2011

Ardenticatenaceae

Ardenticatena maritima Kawaichi et al. 2013


Anaerolineaceae

Thermomarinilinea lacunifontana Nunoura et al. 2013Anaerolinea

A. thermolimosa Yamada et al. 2006A. thermophila Sekiguchi et al. 2003 (type sp.)

Ornatilinea apprima Podosokorskaya et al. 2013
Pelolinea submarina Imachi et al. 2014

Bellilinea caldifistulae Yamada et al. 2007Levilinea saccharolytica Yamada et al. 2006

Leptolinea tardivitalis Yamada et al. 2006Longilinea arvoryzaeYamada et al. 2007
Ktedonobacteria
Ktedonobacteriales

Ktedonobacter racemifer corrig. Cavaletti et al. 2007Thermosporothrix hazakensis Yabe et al. 2010Thermogemmatispora

T. foliorum Yabe et al. 2011
T. carboxidivorans King & King 2014T. onikobensis Yabe et al. 2011 (type sp.)


Thermomicrobia
Sphaerobacteraceae

Nitrolancea hollandica Sorokin et al. 2014Sphaerobacter thermophilus Demharter et al. 1989Thermomicrobiaceae

Thermorudis peleae King & King 2014


Thermomicrobium

T. carboxidum King & King 2014T. roseum Jackson et al. 1973

Chloroflexia
Herpetosiphon

H. aurantiacus Holt & Lewin 1968H. geysericola Lewin 1970
Kallotenuaceae

Kallotenue papyrolyticum Cole et al. 2013


Chloroflexales
Roseiflexaceae

Roseiflexus castenholzii Hanada et al. 2002


Chloroflexus

C. aggregans Hanada et al. 1995C. aurantiacus Pierson & Castenholz 1974

Забелешки:

♠ Видови кои се наоѓаат во NCBI, но не се наведени во LSPN.

♪ Прокариоти каде што не се изолирани чисти култури или не се достапни, т.е. не се култивирани или не може да се одржат во културата.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Род "Kouleothrix" ♠  Kohno et al. 2002

Род "Candidatus Chlorothrix" Klappenbach & Pierson 2004[13]

Класа Thermoflexia Dodsworth et al. 2014

Класа Dehalococcoidia Löffler et al. 2013

Класа Anaerolineae Yamada et al. 2006

Класа Ardenticatenia Kawaichi et al. 2013

Класа Caldilineae Yamada et al. 2006

Класа Ktedonobacteria Cavaletti et al. 2007 emend. Yabe et al. 2010

Класа Thermomicrobia Garrity and Holt 2002 emend. Hugenholtz and Stackebrandt 2004

Класа Chloroflexia Gupta et al. 2013

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Името "Chloroflexi" е неолатински номинатив машки род множина од "Chloroflexus", кое е името на првиот опишан род. Именката е комбинација од грчката придавка chloros, -, (χλωρός, -ά, -όν)[34] што значи "зеленикаво-жолта" и латинскиот пасив перфект партиципл од машки род flexus (од flecto)[35] што значи "искривен" што дава "зелено свиткување". Треба да се напомене дека етимологија не е изведена од елементот хлор. Друго колено со ист корен е Chlorobi, а Cyanobacteria има корен cyanos (κύανος) што значи "сино-зелени".[36]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Sutcliffe, Iain C. (2010-10-01). „A phylum level perspective on bacterial cell envelope architecture“. Trends in Microbiology (англиски). 18 (10): 464–470. doi:10.1016/j.tim.2010.06.005. ISSN 0966-842X.
 2. Don J. Brenner; Noel R. Krieg; James T. Staley (July 26, 2005) [1984(Williams & Wilkins)]. George M. Garrity (уред.). Introductory Essays. Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. 2A (2. изд.). New York: Springer. стр. 304. ISBN 978-0-387-24143-2. British Library no. GBA561951.
 3. Holland L. (22 May 1990). „Woese,Carl in the forefront of bacterial evolution revolution“. scientist. 4 (10).
 4. Woese, C. R. (1987). „Bacterial evolution“. Microbiological Reviews. 51 (2): 221–271. PMC 373105. PMID 2439888.
 5. EUZéBY, J. P. (1997). „List of Bacterial Names with Standing in Nomenclature: a Folder Available on the Internet“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 47 (2): 590–592. doi:10.1099/00207713-47-2-590.
 6. Hugenholtz, P.; Stackebrandt, E. (2004). „Reclassification of Sphaerobacter thermophilus from the subclass Sphaerobacteridae in the phylum Actinobacteria to the class Thermomicrobia (emended description) in the phylum Chloroflexi (emended description)“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 54 (6): 2049–2051. doi:10.1099/ijs.0.03028-0. PMID 15545432.
 7. Maymo-Gatell, X.; Chien, Y.; Gossett, J. M.; Zinder, S. H. (1997). „Isolation of a Bacterium That Reductively Dechlorinates Tetrachloroethene to Ethene“. Science. 276 (5318): 1568–1571. doi:10.1126/science.276.5318.1568. PMID 9171062.
 8. 8,0 8,1 Moe, William M.; Yan, Jun; Nobre, M. Fernanda; da Costa, Milton S.; Rainey, Fred A. (2009). „Dehalogenimonas lykanthroporepellens gen. nov., sp. nov., a reductively dehalogenating bacterium isolated from chlorinated solvent-contaminated groundwater“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 59 (11): 2692–2697. doi:10.1099/ijs.0.011502-0.
 9. Gupta, R. S.; Chander, P.; George, S. (2012). „Phylogenetic framework and molecular signatures for the class Chloroflexi and its different clades; proposal for division of the class Chloroflexi class. Nov. Into the suborder Chloroflexineae subord. Nov., consisting of the emended family Oscillochloridaceae and the family Chloroflexaceae fam. Nov., and the suborder Roseiflexineae subord. Nov., containing the family Roseiflexaceae fam. Nov“. Antonie van Leeuwenhoek. 103 (1): 99–119. doi:10.1007/s10482-012-9790-3. PMID 22903492.
 10. J.P. Euzéby. „Chloroflexi“. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature (LPSN). Архивирано од изворникот на 2013-06-16. Посетено на 2014-03-20.
 11. Sayers; и др. „Chloroflexi“. National Center for Biotechnology Information (NCBI) taxonomy database. Посетено на 2014-03-20.
 12. 'The All-Species Living Tree' Project.„16S rRNA-based LTP release 123 (full tree)“ (PDF). Silva Comprehensive Ribosomal RNA Database. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-09-16. Посетено на 2016-03-20.
 13. Klappenbach, J. A.; Pierson, B. K. (2004). „Phylogenetic and physiological characterization of a filamentous anoxygenic photoautotrophic bacterium 'Candidatus Chlorothrix halophila' Gen. Nov., sp. Nov., recovered from hypersaline microbial mats“. Archives of Microbiology. 181 (1): 17–25. doi:10.1007/s00203-003-0615-7. PMID 14655000.
 14. Grégoire, P.; Fardeau, M. L.; Joseph, M.; Guasco, S.; Hamaide, F.; Biasutti, S.; Michotey, V. R.; Bonin, P.; Ollivier, B. (2011). „Isolation and characterization of Thermanaerothrix daxensis gen. nov., sp. nov., a thermophilic anaerobic bacterium pertaining to the phylum "Chloroflexi", isolated from a deep hot aquifer in the Aquitaine Basin“. Systematic and Applied Microbiology. 34 (7): 494–497. doi:10.1016/j.syapm.2011.02.004. PMID 21621938.
 15. 15,0 15,1 15,2 Yamada, T.; Sekiguchi, Y.; Hanada, S.; Imachi, H.; Ohashi, A.; Harada, H.; Kamagata, Y. (2006). „Anaerolinea thermolimosa sp. nov., Levilinea saccharolytica gen. nov., sp. nov. And Leptolinea tardivitalis gen. nov., sp. nov., novel filamentous anaerobes, and description of the new classes Anaerolineae classis nov. And Caldilineae classis nov. In the bacterial phylum Chloroflexi“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 56 (6): 1331–1340. doi:10.1099/ijs.0.64169-0. PMID 16738111.
 16. Sekiguchi, Yuji; Yamada, Takeshi; Hanada, Satoshi; Ohashi, Akiyoshi; Harada, Hideki; Kamagata, Yoichi (2003). „Anaerolinea thermophila gen. nov., sp. nov. and Caldilinea aerophila gen. nov., sp. nov., novel filamentous thermophiles that represent a previously uncultured lineage of the domain Bacteria at the subphylum level“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 53 (6): 1843–1851. doi:10.1099/ijs.0.02699-0.
 17. 17,0 17,1 Yamada, Takeshi; Imachi, Hiroyuki; Ohashi, Akiyoshi; Harada, Hideki; Hanada, Satoshi; Kamagata, Yoichi; Sekiguchi, Yuji (2007). „Bellilinea caldifistulae gen. nov., sp. nov. and Longilinea arvoryzae gen. nov., sp. nov., strictly anaerobic, filamentous bacteria of the phylum Chloroflexi isolated from methanogenic propionate-degrading consortia“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 57 (10): 2299–2306. doi:10.1099/ijs.0.65098-0.
 18. Sekiguchi, Y.; Yamada, T.; Hanada, S.; Ohashi, A.; Harada, H.; Kamagata, Y. (2003). „Anaerolinea thermophila gen. nov., sp. nov. And Caldilinea aerophila gen. nov., sp. nov., novel filamentous thermophiles that represent a previously uncultured lineage of the domain Bacteria at the subphylum level“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 53 (6): 1843–1851. doi:10.1099/ijs.0.02699-0. PMID 14657113.
 19. Grégoire, Patrick; Bohli, Malek; Cayol, Jean-Luc; Joseph, Manon; Guasco, Sophie; Dubourg, Karine; Cambar, Jean; Michotey, Valérie; Bonin, Patricia (2011). „Caldilinea tarbellica sp. nov., a filamentous, thermophilic, anaerobic bacterium isolated from a deep hot aquifer in the Aquitaine Basin“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 61 (6): 1436–1441. doi:10.1099/ijs.0.025676-0.
 20. Yabe, S.; Aiba, Y.; Sakai, Y.; Hazaka, M.; Yokota, A. (2010). „Thermogemmatispora onikobensis gen. nov., sp. nov. And Thermogemmatispora foliorum sp. nov., isolated from fallen leaves on geothermal soils, and description of Thermogemmatisporaceae fam. Nov. And Thermogemmatisporales ord. Nov. Within the class Ktedonobacteria“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 61 (4): 903–910. doi:10.1099/ijs.0.024877-0. PMID 20495028.
 21. Cavaletti, Linda; Monciardini, Paolo; Bamonte, Ruggiero; Schumann, Peter; Rohde, Manfred; Sosio, Margherita; Donadio, Stefano (2006-06-01). „New Lineage of Filamentous, Spore-Forming, Gram-Positive Bacteria from Soil“. Applied and Environmental Microbiology (англиски). 72 (6): 4360–4369. doi:10.1128/AEM.00132-06. ISSN 0099-2240. PMID 16751552. Архивирано од изворникот на 2018-06-03. Посетено на 2018-01-05.
 22. Yabe, Shuhei; Aiba, Yoshifumi; Sakai, Yasuteru; Hazaka, Masaru; Yokota, Akira (2010). „Thermosporothrix hazakensis gen. nov., sp. nov., isolated from compost, description of Thermosporotrichaceae fam. nov. within the class Ktedonobacteria Cavaletti et al. 2007 and emended description of the class Ktedonobacteria“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 60 (8): 1794–1801. doi:10.1099/ijs.0.018069-0.
 23. Botero, L. M.; Brown, K. B.; Brumefield, S.; Burr, M.; Castenholz, R. W.; Young, M.; McDermott, T. R. (2004). „Thermobaculum terrenum gen. nov., sp. nov.: A non-phototrophic gram-positive thermophile representing an environmental clone group related to the Chloroflexi (green non-sulfur bacteria) and Thermomicrobia“. Archives of Microbiology. 181 (4): 269–277. doi:10.1007/s00203-004-0647-7. PMID 14745485.
 24. Demharter, W.; Hensel, R.; Smida, J.; Stackebrandt, E. (1989). „Sphaerobacter thermophilus gen. nov., sp. nov. A Deeply Rooting Member of the Actinomycetes Subdivision Isolated from Thermophilically Treated Sewage Sludge“. Systematic and Applied Microbiology. 11 (3): 261–266. doi:10.1016/S0723-2020(89)80023-2.
 25. Jackson, T. J.; Ramaley, R. F.; Meinschein, W. G. (1973). „Thermomicrobium, a New Genus of Extremely Thermophilic Bacteria“. International Journal of Systematic Bacteriology. 23: 28–36. doi:10.1099/00207713-23-1-28.
 26. Holt, J. G.; Lewin, R. A. (1968). „Herpetosiphon aurantiacus gen. Et sp. N., a new filamentous gliding organism“. Journal of Bacteriology. 95 (6): 2407–2408. PMC 315177. PMID 5669912.
 27. Copeland, J. J. (1936). „Yellowstone Thermal Myxophyceae“. Annals of the New York Academy of Sciences. 36: 4–223. doi:10.1111/j.1749-6632.1936.tb56976.x.
 28. Lewin, R. A. (1970). „New Herpetosiphon species (Flexibacterales)“. Canadian Journal of Microbiology. 16 (6): 517–520. doi:10.1139/m70-087. PMID 5423287.
 29. Wu, Q.; Watts, J. E. M.; Sowers, K. R.; May, H. D. (2002). „Identification of a Bacterium That Specifically Catalyzes the Reductive Dechlorination of Polychlorinated Biphenyls with Doubly Flanked Chlorines“. Applied and Environmental Microbiology. 68 (2): 807–812. doi:10.1128/AEM.68.2.807-812.2002. PMC 126686. PMID 11823222.
 30. Pierson, B. K.; Giovannoni, S. J.; Stahl, D. A.; Castenholz, R. W. (1985). „Heliothrix oregonensis, gen. Nov., sp. Nov., a phototrophic filamentous gliding bacterium containing bacteriochlorophyll a“. Archives of Microbiology. 142 (2): 164–167. doi:10.1007/BF00447061. PMID 2412519.
 31. Hanada, S.; Takaichi, S.; Matsuura, K.; Nakamura, K. (2002). „Roseiflexus castenholzii gen. nov., sp. nov., a thermophilic, filamentous, photosynthetic bacterium that lacks chlorosomes“. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 52 (Pt 1): 187–193. doi:10.1099/00207713-52-1-187. PMID 11837302.
 32. Hanada, S.; Hiraishi, A.; Shimada, K.; Matsuura, K. (1995). „Chloroflexus aggregans sp. nov., a Filamentous Phototrophic Bacterium Which Forms Dense Cell Aggregates by Active Gliding Movement“. International Journal of Systematic Bacteriology. 45 (4): 676–681. doi:10.1099/00207713-45-4-676. PMID 7547286.
 33. Pierson, B. K.; Castenholz, R. W. (1974). „A phototrophic gliding filamentous bacterium of hot springs, Chloroflexus aurantiacus, gen. And sp. Nov“. Archives of Microbiology. 100 (1): 5–24. doi:10.1007/BF00446302. PMID 4374148.
 34. χλωρός. Henry George Liddell, Robert Scott. A Greek-English Lexicon - Perseus Project
 35. Lewis & Short...
 36. κύανος. Henry George Liddell, Robert Scott. A Greek-English Lexicon - Perseus Project