Аероб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Аеробен организам или аероб претставува организам кај кој процесот на дишење се одвива во присуство на кислород и кој има способност да врши кислороден метаболизам. Аеробите во процесот на клеточно дишење користат кислород за оксидација на различни супстрати (на пример јаглехидрати или масти) со цел продукција на енергија.

Постојат:

  • Облигатни аероби. Неопходен им е кислородот за клеточно дишење.
  • Факултативни аероби. Можат да користат кислород, но имаат и алтернатнивен анаеробен метаболизам.
  • Микроаерофили се организми кои можат да користат кислород, но само доколку е во мали концентрации.
  • Аеротолеранти кои можат да преживеат во присуство на кислород, но се анаероби бидејќи не го користат како терминален реципиент на електрони во респираторната верига.