Гванин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Гванин
Guanin.svg
Guanine-3D-balls.png
Guanine-3D-vdW.png
Назнаки
CAS бр. [73-40-5]
RTECS број MF8260000
SMILES
InChI
ChemSpider бр. 744
Својства
Молекулска формула C5H5N5O
Моларна маса 151.13 g/mol
Изглед White amorphous solid.
Густина 2.2 g/cm3 (calculated)
Точка на топење

360 °C (633.15 K) decomp.

Точка на вриење

Sublimes

Растворливост во вода Insoluble.
Константа на ацидитет (pKa) 3.3 (amide), 9.2 (secondary), 12.3 (primary)
Штетност
Опасности по здравјето Irritant.
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
 
Температура на запалување Non-flammable.
Слични супстанци
Слични супстанци Цитозин; Аденин; Тимин; Урацил
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Infobox references

Гванинот (G) е една од четирите основни нуклеобази кои влегуваат во составот на нуклеинските киселини ДНК и РНК.