15 мај (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1848  Во Париз, работниците го распуштиле уставотворното собрание и формирале револуционерна влада.
1926  Во Загреб проработи првата среднобранова радиостаница на Балканот.
1943  Во Москва, по иницијатива на Сталин, била распуштена Комунистичката интернационала (Коминтерната).
1945  Во Југославија завршиле вооружените дејства во Втората светска војна.
1957  Велика Британија ја изврши првата термојадрена проба во централниот Тихи Океан.
1988  По осум години војна, Советската армија го започна своето повлекување од Авганистан.
1992  Во Перт, Австралија, отворен е првиот Македонски информативен центар надвор од границите на Република Македонија.
1992  Бил нападнат воен конвој на ЈНА во Тузла, Босна и Херцеговина при што биле убиени 49 војници.
1995  Кај селото Богомила, велешко, е предадена во употреба првата електроцентрала на реката Бабуна.
2012  Франсоа Оланд станува претседател на Франција.
2013  Челси ја освои Лига Европа