11 март (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1913  Велика Британија и Германија постигнале Договор за границите на африканските колонии Нигерија и Камерун.
1917  Британската војска го зазела Багдад во Првата светска војна.
1938  Војската на фашистичкиот Трет Рајх влегла во Австрија (т.н. „аншлус“).
1943  Околу 550 Евреи од Штип биле депортирани во концентрациониот логорТреблинка“.
1945  Во Македонија почнале првите слободни избори за селски, градски и околиски народноослободителни одбори. На овие избори кои траеле до 25 март, за првпат гласале и жените, лицата со навршени 18 години и сите припадници на Југословенската армија.
1981  Започнале протестите на Косово со барање тоа да стане република и да излезе од прегратките на Србија.
1996  Република Македонија била примена за 39-ти рамноправен член во Северноатлантскиот совет за соработка.
1996  Со одлука на Советот на европските министри, Република Македонија била примена во Клубот на земјите членки на ФАРЕ.