Улрика Елеонора, Кралица на Шведска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Улрика Елеонора или Улрика Елеонор (позната како Улрика Елеонора Помладата; 23 јануари 168824 ноември 1741) — кралица на Шведска, владеејќи сама по себе од 5 декември 1718 година до нејзината абдикација на 29 февруари 1720 година во корист на нејзиниот сопруг, кралот Фредерик, а потоа и како негова сопруга до нејзината смрт.

Таа беше најмалото дете на кралот Карл XI и Улрика Елеонора од Данска и затоа името го добила по нејзината мајка. По смртта на нејзиниот брат, кралот Карл XII во 1718 година, таа го презела тронот. Нејзината покојна постара сестра, Хедвиг Софија, оставила син, Чарлс Фредерик од Холштајн-Готорп, кој имал подобри барања по првородство. Улрика Елеонора тврдела дека таа била најблиската преживеана роднина на покојниот крал (идејата за близина на крвта ) и го навела преседанот на кралицата Кристина. Таа била призната за наследничка од Риксдагот откако се согласила да се откаже од овластувањата на апсолутната монархија воспоставена од нејзиниот татко. Таа абдицирала во 1720 година во корист на нејзиниот сопруг, Ландгрев Фредерик I од Хесен-Касел.

Принцеза и регент[уреди | уреди извор]

По смртта на нивната мајка во 1693 година, Улрика Елеонора и нејзините браќа и сестри биле ставени на грижа на нивната баба Хедвиг Елеонора. Сепак, нејзината баба била позната по тоа што ја фаворизирала нејзината постара сестра. За време на нејзиното детство, Елеонора била малку занемарена во корист на оваа постара, поекстровертна и талентирана сестра, принцезата Хедвиг Софија. Нејзините постари браќа и сестри уживале во јавање и танцување и наводно донекаде ја гледале со презир бидејќи немала храброст да учествува во нивните игри и лесно била доведена до солзи. Ја опишувале како пријателска, скромна и достоинствена, со добро држење и убави раце, но не ја сметале ниту за интелигентна, ниту за привлечна. Нејзината баба, Хедвиг Елеонора, ја опишала како тврдоглава и била позната по тоа што го демонстрирала своето несакање кон другите или кон настаните со симулирање на болест. Таа била талентирана музичарка и кога настапувала со сестра и на дворски концерти, свирела на клавир додека нејзината сестра пеела.[1] Улрика Елеонора поголемиот дел од својот живот го живеела во сенка на другите, надгласена од нејзиниот брат, кралот и од нејзината привлечна сестра.

Од 1700 година, таа се грижела за нејзината доминантна баба, Хедвиг Елеонора од Холштајн-Готорп, за време на отсуството на нејзиниот брат во Големата северна војна. Нејзината постара сестра, Хедвиг Софија, тогаш била наследник на престолот.

Улрика Елеонора

Бидејќи нивниот брат Карл XII бил неженет и без деца, Улрика Елеонора се сметала за веројатен иден наследник на тронот, и затоа била привлечна на пазарот на бракови. Во 1698 година, и бил предложен брачен сојуз со тоа што ќе се омажела за принцот Чарлс од Данска и нејзиниот брат со принцезата Софија Хедвиг од Данска, но во 1700 година овој план бил отфрлен. Во 1700 година, имал преговори за брак со Фридрих Вилијам I од Прусија, но ништо не излегло од нив.[2] Овие планови требало да се реализираат кога биле нарушени, без мотивација, од нејзиниот брат. Подоцна била направена кума на Луиза Улрика од Прусија, која по неа го добила името Улрика.[2]

Во 1702 година и бил предложен брак со идниот крал Џорџ II од Велика Британија, но бил одложен и на крајот ништо не испаднало од тоа.[1] Војводата Џон Вилијам од Саксо-Гота добил дозвола од нејзиниот брат да и се додворува, но плановите за брак биле прекинати откако тој се вклучил во дуел со Андерс Лагеркрона во присуство на монархот.[1] Во 1710 година, таа добила предлог од принцот Фредерик од Хесен. Преговорите ги водела нејзината омилена и доверлива личност Емеренција фон Дубен. Бракот бил поддржан од нејзината баба Хедвиг Елеонора, бидејќи кралицата Довагер мислела дека тоа ќе ја принуди Улрика Елеонора да ја напушти Шведска во Хесен, зголемувајќи ги шансите синот на постарата сестра на Улрика Елеонора, Чарлс од Холштајн-Готорп, да стане наследник на тронот.. Свршувачката била објавена на 23 јануари 1714 година, а свадбата се одржала на 24 март 1715 година. За време на венчавката, нејзиниот брат Карл XII забележал: „Вечерва сестра ми ја танцува без круната“.[3]

По смртта на нејзината баба во 1715 година, таа станала центар на судот и ова бил еден од најсреќните периоди во нејзиниот живот. Во 1715 година, таа се омажила за Ландгрев Фредерик I од Хесен-Касел. Бракот, кој на нејзина страна бил љубовен натпревар, станал уште еден обид да се искористи како политичка марионета. Фредерик се оженил со неа со намера да стигне до тронот и веднаш почнал да подготвува заговор и да го именува нејзиниот наследник на местото на нејзиниот внук. „Партијата Хесен“ и „ Партијата Холштајн “ застанале една против друга во борбата за тронот.

Ситуацијата на Улрика Елеонора почнала да се менува по смртта на нејзината постара сестра, Хедвиг Софија, во 1708 година. Улрика Елеонора стана единствената возрасна членка на кралската куќа присутна во Шведска, освен нејзината баба, кралицата Довагер Хедвиг Елеонора. Веќе кон крајот на 1712 година, Карл XII размислувал да ја направи регент за време на неговото отсуство. Кралскиот совет ја убедил да биде присутна на нивните состаноци и да им даде поддршка. На 2 ноември 1713 година, таа се појавила на нејзината прва седница и била донесена одлука да се соберат Риксдаг за да се прогласи нејзиниот регент во својство на најблизок наследник на тронот.[1] Во 1713 година, владата и нејзината баба го именувале нејзиниот регент за време на отсуството на кралот и на тој начин таа станала пион на многуте сили кои се борат за влијание во земја без официјален наследник или наводен наследник.[1] Изборот бил меѓу Улрика Елеонора и нејзиниот внук. Нејзиното доаѓање како регент и претседател на парламентот било третирано со голем ентузијазам. Риксдагот се спротивставил на нејзиниот брат бидејќи сакал да ја укине апсолутната монархија и да ја врати сопствената моќ. Како регент, таа се информирла за државните работи и го повикала нејзиниот брат да се врати, предупредувајќи го за последиците ако не го стори тоа. Со негова дозвола таа ги потпишала сите документи за државните работи освен оние што му биле напишани лично. Сепак, таа се сметала себеси само за застапник на нејзиниот брат и затоа не давала свои предлози. Како негова сестра, многупати за време на војната, таа го прашала својот брат дали може да го посети, но никогаш не и било дозволено.[1] Таа го запознала својот брат за прв пат по шеснаесет години во Вадстена во 1716 година, а после тоа последен пат во Кристинехамн во 1718 година.

Кралицата и тронот[уреди | уреди извор]

На 5 декември 1718 година, Улрика Елеонора ја примила веста за смртта на нејзиниот брат, Карл XII. Никогаш не се потврдело дека таа имала однапред сознанија за наводната вмешаност на помошникот на нејзиниот сопруг Андре Сикре, но таа веднаш се прогласила за монарх во Удевала со изјавата дека го наследила тронот. Советот бил изненаден и не го оспорувал ова. Таа ја презела контролата над државните работи и ги отстранила од власт Георг Хајнрих фон Гертц и неговите следбеници. „Партијата Хесен“ го обезбедила наследството на Улрика Елеонора на тронот. Тие ја добиле поддршката од опозицијата на Риксдаг, која сакала да стави крај на апсолутната монархија воспоставена во 1680 година и да го врати парламентарното владеење. На 15 декември 1718 година, таа изјавила дека иако го наследила тронот, немала намера да го задржи каролинскиот апсолутизам, но се согласила да го врати постариот систем. Воениот совет бил решен да го укине апсолутизмот и правото да го наследи тронот, но бил подготвен да ја признае како избран монарх. Нивното мислење било поддржано од мнозинството на Собранието на Имотите. Улрика Елеонора била принудена да се согласи и да ја укине апсолутната монархија како и правото да го наследи тронот, и за неа и за нејзиниот натпреварувач, нејзиниот внук Чарлс Фредерик, војводата од Холштајн-Готорп. Откако се согласила да го потпише новиот устав како монарх, таа била избрана за кралица на 23 јануари 1719 година. На 19 февруари таа го потпишала Инструментот за влада (1719), со што обезбедила поддршка од имотите да не го дадат тронот на нејзиниот внук и конкурент. Таа била крунисана во катедралата во Упсала на 17 март 1719 година и официјално влегла во Стокхолм како монарх на 11 април истата година. За време на церемониите во Стокхолм, таа ги примила Имотите, кои го поминале тронот во процесија. Таа во оваа прилика покажала дека знае кои се нејзините следбеници. Кога го примила благородништвото, таа им дозволила на нивните претставници да ѝ ја бакнуваат раката само со нејзината ракавица, додека на другите претставници им било дозволено да и ја бакнуваат раката без ракавица. Улрика Елеонора никогаш не го направила традиционалното патување низ земјата, наречено Ериксгата, потполно сама. Наместо тоа, таа успеала со Фредерик во 1722 година, по неговото крунисување.

Улрика Елеонора од Шведска

Нејзиното владеење се случило непосредно пред крајот на Големата северна војна. За време на руското грабеж од 1719-1721 година во август летото 1719 година, руската флота го нападна главниот град Стокхолм. И покрај тековниот напад, Улрика Елеонора ги принудила своите дворјани да присуствуваат на претходно прифатениот прием кај британскиот амбасадор, „да биле толку недопрени како да немало непријатели присутни стотици милји“,[1] што се сметало за импресивен чин. на храброста. Нејзината омилена дворјанка била Емеренција фон Дубен (1669–1743), нејзината стара медицинска сестра, која била облагородена и станала дочекана во 1707 година и со која имала блиски односи цел живот. Дубен делуваше како нејзин советник, нејзина удобност и поддршка, и беше речено дека не го злоупотребила нејзиното влијание - тие беа опишани како сестри. За време на нејзиното кратко владеење, за да обезбеди поддршка за своето владеење, таа облагороди многу семејства. Во период од петнаесет месеци, таа облагородила 181 луѓе, повеќе од кој било друг монарх во шведската историја; еден гроф, двајца барони и осум помали благородници секој месец. Таа имаше седум фелдмаршали каде што нејзиниот брат некогаш имал само меѓу три и пет. Улрика Елеонора всушност била за апсолутна монархија. Таа се согласила со новиот устав само за да го обезбеди тронот од нејзиниот внук, а нејзините односи со советот не биле добри. Таа влегла во конфликт со претседателот на Советот на тајните Арвид Хорн, кој поднесе оставка во знак на протест, како и со неговиот наследник Густаф Кронхиелм. Хорн ја критикувала дека разговарала за државните работи со нејзиниот сопруг, ја притискаше дали ќе го почитува уставот и ја навредувал со забелешката дека не се очекува ништо подобро „под полкот на женката“. Овие конфликти имале штетен ефект врз војната и државните работи.

Улрика Елеонора ги поддржувала политичките амбиции на нејзината сопруг и уште од самиот почеток сакала тој да стане нејзин комонарх, на начин на Вилијам III и Марија II. Сепак, тоа не било дозволено од Риксдагот. Една од причините е дека совладеењето било забрането во Шведска од 15 век. Имало и противење во Риксдагот за влијанието на Емеренција фон Дубен и нејзините браќа и сестри врз државните работи.[4] Нејзината тешкотија во почитувањето на уставот и проблемите да се сложува со Риксдагот, како и нејзиниот начин на континуирано разговарање за државните работи со нејзиниот сопруг, сепак го направиле Риксдагот подготвен да ја замени со Фредерик како единствен монарх доколку таа абдицира, оваа идеја имала поддршка од Фредерик. На 29 февруари 1720 година, откако повторно и било одбиено за комонархија, Улрика Елеонора абдицирала во корист на нејзиниот сопруг под услов таа да го наследи доколку тој умре пред неа.[1] Овој услов за нејзината абдикација всушност и го доделило местото на наследник на шведскиот престол до нејзината смрт.

Ова наследување било потврдено од Риксдагот. Таа често зборувала за абдикацијата како најголема жртва во нејзиниот живот. Фредерик ја наследил на 24 март 1720 година.

Сопругот на кралицата[уреди | уреди извор]

Георг Енгелхард Шредер – Улрика Елеонора кралица на Шведска

Владеењето на нејзиниот сопруг го започнал периодот традиционално познат како Доба на слободата, кога монархијата изгубила најголем дел од својата моќ поради парламентарниот систем. Како кралица, таа се повлекла на приватниот живот. Улрика Елеонора се омажила поради љубов и била позната како жестоко лојална на Фредерик. Првично, врската помеѓу Улрика Елеонора и Фредерик било опишана како среќна, а пред Фредерик да стане монарх, тој се ограничил на улогата на нејзината сопруга. По два спонтани абортуси во 1715 и 1718 година и барем до 1724 година, кралицата изразила надеж дека ќе роди наследник, но на крајот нејзиниот брак останал без деца.[5] Кралот Фредерик предложил неговиот брат и неговата лоза во Домот на Хесен да се стават во редот за наследување, и иако овој обид бил неуспешен, Улрика Елеонора го поддржала овој избор наместо нејзиниот внук, војводата од Холштајн-Готорп.[6]

Кралицата Улрика Елеонора уживала голема популарност за време на владеењето на нејзиниот брачен другар, делумно како последен член на старата кралска куќа, а делумно поради нејзината лична побожност.[6] Таа била свесна дека тоа ѝ дава моќ да влијае на политиката, и дека ќе даде до знаење нејзиното мислење, тоа често било следено.[6] Ова влијание било препознаено. За време на Риксдагот од 1738 година, на пример, кралицата го изразила своето незадоволство кога Карл Густаф Тесин требал да биде избран на функција, што резултирало со јавни протести кои не стивнувале додека Тесин не бил примен во Кралската палата и му било дозволено да ја бакнува голата рака на кралицата, која го уверувала дека нема намера да се меша.[6]

Односот меѓу Улрика Елеонора и Фредерик се променил откако тој станал крал, а се зборувало дека кога му ја дала круната, му ја дала слободата.[7] Кралот Фредерик имал љубовници, а неговите вонбрачни афери се зголемиле откако изгубил голем дел од својата кралска власт во 1723 година.

Во 1734 година, Фредерик станал првиот крал во шведската историја кој имал официјална љубовница, благородничката Хедвиг Таубе, која ја добила титулата грофица од Хесенштајн. Улрика Елеонора го изразила своето неодобрување на нејзината блиска доверлива пријателка Емеренција фон Дубен,[4] која ја убедила никогаш да не прикажува никаква јавна реакција на аферата, бидејќи тоа би било под достоинството на кралицата и нејзината позиција е недопирлива: „Додека Месечината патува по нејзиниот курс тече низ небото без да се мачи со лаењата на кучињата, така и Нејзиното Височество треба да ги презира озборувањата, кои се ослободени од оваа многу несреќна и заслепена посветеност“.[1] Убедувајќи ја Улрика Елеонора да не го покажувала јавно нејзиното незадоволство од неговата прељуба, Емеренција фон Дубен станала и омилена од кралот Фредерик.[4] Улрика Елеонора строго ја следеше политиката со години да не ги покажувала чувствата за прељубата. На почетокот на аферата, во една прилика таа дури и јавно прошетала со Хедвиг Таубе во обид да го одбрани угледот на нејзиниот сопруг.[5]

За време на Риксдагот од 1738 година, прашањето за прељубата на кралот било започнато од страна на свештенството во рамките на Риксдагот на имотите, и писмото за протест било претставено до кралот на 3 април 1739 година.[6] Надбискупот веќе имал приватен разговор со кралицата за ова прашање, при што кралицата се жалела поради прељубата на кралот и нејзиното разочарување од семејството Таубе.[6] Свештеничкиот имот укажал на заклетвата дадена од кралот во 1720 година, кога тој ја наследи кралицата на шведскиот престол откако таа абдицирала во негова корист, во која тој вети дека: „да ја сака, почитува и почитува мојата најдостојна сопруга, семоќната принцеза Улрика Елеонора [...] и да ги прогласам Имотите да се ослободени од нивната заклетва на верност, дали некогаш ја прекршам оваа заклетва и осигурување“,[6] всушност, прогласувајќи го кралот сменет ако не ја почитува кралицата. На 26 април, кралот изразил желба да замине за Хесен. Се шпекулираше дека планира да се насели таму трајно со Таубе.[6] Се ширеле гласина за планиран државен удар од страна на следбениците на кралицата. Планот бил кралот да замине со Таубе, оставајќи ја кралицата како регент на Шведска во негово отсуство.[6] По неговото заминување, следбениците на кралицата ќе и дадат доказ дека кралот тајно се оженил со Таубе, очекувајќи кралицата да одговори со тоа што ќе го смета нејзиниот брак за распуштен и да се согласи да биде вратена на функцијата монарх.[6] Овој планиран државен удар никогаш не се случи; кралот никогаш не поднел барање да замине за Хесе.

За време на Риксдагот од 1740-1741 година, прашањето било повторно поставено. Во овој момент, се случи промена во ставот на кралицата, чии знаци биле забележани веќе за време на Риксдагот од 1738 година.[6] Политиката на Улрика Елеонора да не ја изразува својата несакање за прељубата на Фредерик била ослабена во последните години, веројатно поради уникатната позиција на Таубе како официјална љубовница, поради долгорочната природа на аферата и затоа што имале деца. Друга причина за нејзината промена на однесувањето, наводно, била тоа што таа, како православна лутеранка, била загрижена за душата на кралот.[6] И покрај тоа што го покажа своето сочувство со другите риксрад соборени за време на риксдагот во 1738 година, таа се насмевна кога се спомна несреќата на таткото на Хедвиг Таубе.[6] Кога ја организирала свадбата на нејзината почесна слугинка Сигрид Бонде на суд, таа занемари да ги покани семејствата Таубе, Гилеборг и Спар (последните двајца познати поддржувачи на Хедвиг Таубе), иако судскиот протокол очекувала тие да бидат вклучени, и ктогаш за време на аудиенцијата за новите членови на владата ѝ бил претставен новиот риксрад Карл Спар, познат поддржувач на Таубе, таа демонстративно се пензионирала, спречувајќи го да ѝ го бакне здолништето во согласност со протоколот.[6] Незадоволството на кралицата Улрика Елеонора не била мала работа за Риксдагот: не само поради популарноста на кралицата, туку и поради тоа што кралицата абдицирала во корист на кралот под услов таа да го наследи ако тој умре пред неа. состојба поради која кралицата станала престолонаследник.[6]

За време на Риксдагот од 1741 година, прашањето за прељубата на кралот, по втор пат, било покренато во парламентот од страна на свештенството, овој пат од епископот Ерик Бензелиус, кој се осврна на ова прашање како „што кралицата го соопштила тоа“. што треба да го подигнат, за „да се одмори жалното срце на кралицата“.[6] Беше дадена официјална изјава за протест, со потсетување на заклетвата на кралот дека секогаш ќе се однесува со почит кон кралицата кога таа абдицира во негова корист, и дека целото кралство тагува поради тагата на кралицата и се грижи за благосостојбата на кралот. душа. Беа назначени две делегации од имотот на свештенството: една на кралот и една на Хедвиг Таубе.[6] Во јули 1741 година, изјавата му била прочитана на кралот во неговата публика. Кралот реагирал бесно, одбил да ја прифати изјавата и изјавил дека Риксдагот на имотот му ветил дека нема да се меша во неговиот приватен живот. Тој при нивниот втор обид бил принуден да ја прими изјавата. Кога беше кажано за резултатот од таа аудиенција кај кралот, кралицата, Улрика Елеонора инсистираше дека планираната амбасада на Хедвиг Таубе, исто така, треба да се изврши според планот, и на двоумењето на епископот одговори со зборовите: „Кога ќе следите вие свештениците. вашиот повик и вашата совест, добро правите да го правите тоа без да се грижите за други работи“.[6] Во оваа прилика, Хедвиг Таубе ја бранел велејќи дека никогаш не била свесна за било каква негативна реакција од кралицата.[6]

Саркофагот на Улрика Елеонор во црквата Ридархолм.

Улрика Елеонора служела како регент двапати: првиот пат за време на отсуството на Фредерик во 1731 година, а вториот пат за време на неговата болест во 1738-1739 година. Таа била прогласена за регент во мај 1731 година кога Фредерик заминал да го посети Хесен и владеел до неговото враќање во есента. Во 1738 година, имотите од неа побарале да го прифати регентството во прилика кога Фредерик бил толку болен што бил во опасност да умре и не бил способен да владее. Таа уредно ја прифатила оваа задача и се занимавала со државните работи до новогодишната ноќ 1738–39 година. За време на нејзината втора регенција, таа го забранила новооснованиот шведски театар со одбивање да го прошири нивниот пристап до Болхусет ;[8] нејзината причина за ова беше противењето на театарот меѓу свештенството.[8] Театарот, сепак, бил обновен следната година.

Улрика Елеонора била заинтересирана за накит и музика. Таа уживала да учествува во танцот на дворските балови, и иако религиозните скрупули ја натерале да се спротивстави на прашањето, таа исто така ангажирала германски и француски театарски дружини да настапуваат во Болхусет. Интензивно религиозна, таа можела да ја прекине седницата на парламентот за да се помоли. Слично на тоа, на судските презентации, таа можела да ги испрашува дебитанките за Библијата, наградувајќи ги за точните одговори. Строго одржувајќи ја својата кралска гордост, таа била позната по тоа што симулирала болест и одбивала да ја напушти својата куќа кога ќе се почувствува навредена. Нејзината зависност од Емеренција фон Дубен често се споменува, но таа имала неколку дополнителни пријатели, меѓу кои и Хедвиг Морнер, како и нејзината пријателка од детството Ана Флеминг, која и била свештеничка триесет години.[9]

Кралицата Улрика Елеонора починала од сипаници во 1741 година. Се ширеле гласини дека била отруена, но овие гласини биле премолчени кога трагите од нејзината болест биле видливи за време на нејзината јавно осветлена парада. Бидејќи таа беше престолонаследник, нејзината смрт го означило почетокот на кризата за наследување.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Lundh-Eriksson, Nanna (Swedish): Den glömda drottningen. Karl XII:s syster. Ulrika Eleonora D.Y. och hennes tid (The Forgotten Queen. The Sister of Charles XII. The Age of Ulrika Eleonora the Younger) Affärstryckeriet, Norrtälje. (1976)
  2. 2,0 2,1 Olof Jägerskiöld: Lovisa Ulrika, drottning av Sverige (1945)
  3. Scheutz, Lisbet (2001). Berömda och glömda Stockholmskvinnor: sju stadsvandringar : 155 kvinnoporträtt. Stockholm: MBM förl.. Libris 8392583. ISBN 91-973725-3-6
  4. 4,0 4,1 4,2 „Emerentia Düben, von - Svenskt Biografiskt Lexikon“. sok.riksarkivet.se. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „nad.riksarkivet.se“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  5. 5,0 5,1 Holst, Walfrid. Ulrika Eleonora d. y. Karl XII's syster Wahlström & Widstrand, Stockholm 1956
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 Jacobson, Esther, Hedvig Taube: en bok om en svensk kunglig mätress, Wahlström & Widstrand, Stockholm, 1919
  7. Lyttkens, Alice (1973). Kvinnan börjar vakna: den svenska kvinnans historia från 1700 till 1840-talet. (The awakening of Woman: The history of the Swedish woman from 1700 until the 1840s). Stockholm: Bonnier. Libris 7144053. ISBN 91-0-038549-2 (Swedish)
  8. 8,0 8,1 Tryggve Byström (1981). Svenska komedien 1737-1754. (Swedish Comedy 1737-1754) Borås: Centraltryckeriet AB. ISBN 91-1-813241-3 (Swedish)
  9. Eva Österberg, red (1997). Jämmerdal & Fröjdesal. Kvinnor i stormaktstidens Sverige. Stockholm: Atlantis AB. ISBN 91-7486-355-X p. 318