Троп (реторика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фигури
Фигури на значењето (тропи)
  • Тропи на зборовите
Фигури на формата

Тропа се дефинира како збор или израз кој значи нешто друго од она што суштински значи. Односно секој збор или израз употребен со преносно значење претставува тропа. Тоа е збор или израз кој го променил своето првобитно значење и стекнал друго, привремено значење во еден контекст. Дошло до промена на речничкото значење на зборот, со што се создало ново, вештачко значење.

Зборот тропа потекнува од грчкиот збор тропос, што значи превртувам, пресвртувам. Со тоа се цели на новото, превртено значење на зборот или изразот.

Погледнете исто така[уреди | уреди извор]