Торопец

Од Википедија — слободната енциклопедија

Торопец (руски: Торопец) е град во европскиот дел на Руската Федерација и административен центар на Торопечкиот регион сместен во западниот дел на Тверската област.

Богородична соборна црква

Според проценките на Националната статистичка служба, во градот во 2014 година живееле 12 290 жители.

Географија[уреди | уреди извор]

Торопец се наоѓа на западните рабни делови на Валдајските ридови, на крајниот запад на Тверската област. Јужните делови на градот се наоѓаат на брегот на Заликовското и Соломенското езеро, низ кое тече реката Торопа на тоа подрачје. Административниот центар на областа градот Твер се наоѓа на околу 265 километри источно.

Низ градот минува низ железницата на релација Бологоје - Великие Луки.

Историја[уреди | уреди извор]

Во пишани извори, населбата Торопец за првпат се споменува во 1074 година, односно поконкретно во споменатиот летопис се споменува преподобниот Исак Пешорски од Торопец. Самата населба е директно спомената во документ од 1168 година како центар на независно кнежевство. Во текот на целиот XIII век, Торопец бил во центарот на битките меѓу руските и литванските кнезови, а по една од битките во 1245 година Литванците успеале да го заземат и запалат градот до темел. Дури во 1362 година, Торопец станал дел од Литванското кнежевство и останал во неговиот состав до 1500 година.

На почетокот на 17 век, за време на Смутните времиња, градот Торопец бил окупиран и изгорен од Полјаците. Иако неговата гранична позиција честопати резултираше со упади на бројни странски армии, токму благодарение на таа позиција Торопец ја зајакнал својата економија, а трговијата била една од најважните дејности. Во 1777 година добил статус на окружен град во провинцијата Псковско управништво.

Според податоците од серускиот попис од 1897 година Торопек имал 7 556 жители, од кои 90% биле православни, а 8% Евреи . Во исто време, во градот имало дури 18 цркви. По изградбата на железничката станица во 1905 година исто така, стана важен трговски центар за трговија со дрва.

Иако во април 1962 година Торопец добил статус на град на регионална подреденост, три години подоцна му бил вратен статусот на регонски град од второ ниво.

Демографија[уреди | уреди извор]

Според податоците од пописот во 2010 година, во градот живееле 13 015 жители, додека според проценките за 2014 година градот имал 12 290 жители.

Движење на бројот на жителите
1939 година 1959 година 1970 година 1979 година 1989 година 2002 година 2010 година 2014 година
12 924 15 154 16 863 17 261 17 510 14 600 13 015 12 290

Белешка: * според проценките на Националната статистичка служба.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]