Список на руски шахисти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

На овој список на руски шахисти се наведени луѓе од Русија, Советскиот Сојуз и Руското Царство кои се главно познати како шахисти. Мнозинството од овие луѓе се шаховски велемајстори.

А[уреди | уреди извор]

  • Владимир Афромеев (роден 1954 година)
  • Евгениј Агрест (роден 1966 година)
  • Георги Агзамов (1954–1986)
  • Ана Акшарумова (родена 1957 година)
  • Владимир Акопијан (роден 1971 година)
  • Семјон Алапин (1856–1923)
  • Владимир Алаторцев (1909–1987)
  • Лев Албурт (роден 1945 година)
  • Александар Алехин (1892–1946), светски шампион
  • Алексеј Алехин (1888–1939)
  • Евгениј Алексеев (роден 1985 година)
  • Нана Александрија (родена 1949 година)
  • Фарух Амонатов (роден 1978 година)
  • Димитриј Андреикин (роден 1990 година)
  • Владимир Антошин (1929–1994)
  • Фрицис Апсениекс (1894–1941)
  • Кетеван Арахамија-Грант (роден 1968 година)
  • Валентин Арбаков (1952–2004)
  • Лев Аронин (1920–1983)
  • Владислав Артемиев (роден 1998 година)
  • Андреас Ашарин (1843–1896)
  • Константин Асеев (1960–2004)
  • Екатерина Аталик (родена 1982 година)
  • Јуриј Авербах (роден во 1922 година)
  • Зураб Азмаипарашвили (роден 1960 година)

Б.[уреди | уреди извор]

  • Александар Бабурин (роден 1967 година)
  • Камила Багинскаите (родена 1967 година)
  • Владимир Багиров (1936–2000)
  • Јури Балашов (роден 1949 година)
  • Анатолиј Баник (1921-2013)
  • Евгениј Бареев (роден 1966 година)
  • Анџелина Белаковскаја (родена 1969 година)
  • Лудмила Белавенец (родена во 1940 година)
  • Сергеј Белавенец (1910–1942)
  • Александар Белиавски (роден 1953 година)
  • Владимир Белов (роден 1984 година)
  • Бенџамин Блуменфелд (1884–1947)
  • Борис Блумин (1907–1998)
  • Димитриј Бочаров (роден 1982 година)
  • Ефим Богољубов (1889–1952)
  • Федир Бохатирчук (1892–1984)
  • Исак Болеславски (1919–1977)
  • Игор Бондаревски (1913–1979)
  • Валентина Борисенко (1920–1993)
  • Михаил Ботвиник (1911–1995), светски шампион
  • Дејвид Бронштајн (1924–2006)
  • Владимир Бурмакин (роден 1967 година)
  • Алгимантас Бутнориус (роден 1946)
  • Елизабет Бикова (1913–1989)

Ч[уреди | уреди извор]

  • Валери Чехов (роден 1955 година)
  • Виталиј Чеховер (1908–1965)
  • Александар Черепков (роден 1920 година)
  • Ирвинг Чернев (1900–1981)
  • Александар Чернин (роден 1960 година)
  • Константин Чернишов (роден 1967 година)
  • Маја Чибурданиѕе (родена 1961 година)
  • Михаил Чигорин (1850–1908)
  • Владимир Чучелов (роден 1969 година)

Д[уреди | уреди извор]

  • Рустем Даутов (роден во 1965 година)
  • Елена Дембо (родена 1983 година)
  • Андреј Девијаткин (роден 1980 година)
  • Максим Длуги (роден 1966 година)
  • Јосеф Добкин (1909-1977)
  • Јуриј Дохојан (роден 1964 година)
  • Сергеј Долматов (роден 1959 година)
  • Елена Доналдсон (родена 1957 година)
  • Јосиф Дорфман (роден 1952 година)
  • Алексиј Дреев (роден 1969 година)
  • Данил Дубов (роден 1996 година)
  • Федор Дуз-Хотимирски (1879–1965)
  • Марк Дворецки (роден 1947)
  • Виачеслав Дидишко (роден 1949 година)
  • Семен Двоарис (роден 1958 година)
  • Роман Џинџичашвили (роден 1944)

Е[уреди | уреди извор]

  • Јан Елвест (роден 1962)
  • Владимир Епишин (роден 1965)
  • Јаков Естрин (1923–1987)

Ф[уреди | уреди извор]

  • Рафаел Фолк (1856–1913)
  • Алексеј Федоров (роден 1972 година)
  • Владимир Федосеев (роден 1995 година)
  • Сало Флор (1908–1983)
  • Сергеј фон Фрејман (1882–1946)
  • Семјон Фурман (1920–1978)

Г[уреди | уреди извор]

  • Александар Галкин (роден 1979 година)
  • Алиса Галиамова (родена 1972 година)
  • Нона Гаприндашвили (родена 1941 година)
  • Виктор Гавриков (роден 1957 година)
  • Борис Гелфанд (роден 1968 година)
  • Ефим Гелер (1925–1998)
  • Едвард Герстенфелд (1915–1943)
  • Аиварс Гипслис (1937–2000)
  • Аниш Гири (роден 1994 година)
  • Евгениј Глејзеров (роден 1963 година)
  • Игор Глек (роден 1961 година)
  • Леонид Гофштеин (роден 1953 година)
  • Александар Голдин (роден во 1965 година)
  • Виталиј Голод (роден 1971 година)
  • Алексеј Гончаров (1879–1913)
  • Соломон Готилф (1903–1967)
  • Борис Грачев (роден 1984 година)
  • Карен Григоријан (1947–1989)
  • Николај Григориев (1895–1935)
  • Александар Гришук (роден 1983 година)
  • Едуард Гуфелд (1936–2002)
  • Борис Гулко (роден 1947)
  • Дмитриј Гуревич (роден 1956 година)
  • Букути Гургениџе (1933–2008)

Х[уреди | уреди извор]

  • Александар Халприн (1868–1921)
  • Григори Хелбах (1863–1930)
  • Александар Хузман (роден 1962 година)

И[уреди | уреди извор]

  • Илдар Ибрагимов (роден 1967)
  • Бела Игла (родена 1985 година)
  • Александар Иљин-Женевски (1894–1941)
  • Ернесто Инаркиев (роден 1985 година)
  • Нана Иоселиани (родена 1962 година)
  • Александар Иванов (роден 1956 година)
  • Игор Василевич Иванов (1947–2005)

Ј[уреди | уреди извор]

  • Карл Јаениш (1813–1872)
  • Чарлс Јафе (1883–1941)
  • Димитриј Јаковенко (роден 1983 година)
  • Лора Јаковлева (родена во 1932 година)
  • Јуриј Јакович (роден 1962 година)
  • Лора Јаковлева (родена во 1932 година)
  • Леонид Јудасин (роден 1959 година)
  • Михаил Јудович (1911–1987)
  • Питер Јурдански (1891–1937)
  • Артур Јусупов (роден 1960 година)

К[уреди | уреди извор]

  • Виктор Кан (1889–1971)
  • Григориј Кајданов (роден 1959 година)
  • Гата Камски (родена 1974 година)
  • Иљја Кан (1909–1978)
  • Алберт Капенгут (роден 1944 година)
  • Нона Каракашијан (родена во 1940 година)
  • Мона Меј Карф (1914–1998)
  • Сергеј Карјакин (роден 1990 година)
  • Анатолиј Карпов (роден 1951 година), светски шампион
  • Гари Каспаров (роден 1963 година), светски шампион
  • Генрих Каспаријан (1910–1995)
  • Пол Керес (1916–1975)
  • Александар Калифман (роден 1966 година)
  • Андреј Карлов (роден 1968 година)
  • Игор Кенкин (роден 1968 година)
  • Денис Кисматулин (роден 1984 година)
  • Р.К. Кизерицки (1870-? )
  • Виктор Кнор (1840–1919)
  • Михаил Кобалиа (роден 1978 година)
  • Александар Кобленс (1916–1993)
  • Дмитриј Кокарев (роден 1982 година)
  • Александар Кочиев (роден 1956 година)
  • Борис Коган (1940–1993)
  • Александар Константинополски (1910–1990)
  • Николај Копилов (1919–1995)
  • Н. Копелман (1881–1944)
  • Виктор Корхнои (роден во 1931 година)
  • Алексеј Коротилев (роден 1977 година)
  • Надежда Косинцева (родена 1985 година)
  • Татјана Косинцева (родена 1986 година)
  • Александра Костенјук (родена 1984 година)
  • Александар Котов (1913–1981)
  • Борис Којалович (1867–1941)
  • Валентина Козловска (родена во 1938 година)
  • Владимир Крамник (роден 1975 година)
  • Михај Красенков (роден 1963 година)
  • Борис Крејман (роден 1976 година)
  • Jуба Кристол (роден 1944)
  • Станислав Кривенцов (роден 1973 година)
  • Николај Крогиус (роден во 1930 година)
  • Арвид Кубел (1889–1938)
  • Леонид Кубел (1891–1942)
  • Сергеј Кудрин (роден 1959 година)
  • Виктор Купреичик (роден 1949 година)
  • Игор Курносов (роден 1985 година)
  • Ала Куснир (родена 1941 година)
  • Генадиј Кузмин (роден 1946 година)

Л[уреди | уреди извор]

  • Константин Ланда (роден 1972 година)
  • Емануел Ласкер (1868–1941, роден е Германец, но се откажал од германското државјанство за да биде носител на советско државјанство подоцна во животот)
  • Александар Ластин (роден 1976 година)
  • Анатолиј Леин (роден во 1931 година)
  • Исак Липнитски (1923–1959)
  • Константин Лернер (роден 1950 година)
  • Григори Левенфиш (1889–1961)
  • Ирина Левитина (родена 1954 година)
  • Степан Левицки (1876–1924)
  • Владимир Либерзон (роден во 1937 година)
  • Андор Лилиентал (1911–2010)
  • Георги Лисицин (1909–1972)
  • Марта Литинскаја-Шул (родена 1949 година)
  • Андреј Лукин (роден 1948 година)
  • Анатолиј Лутиков (1933–1989)
  • Игор Лисиј (роден 1987 година)

М[уреди | уреди извор]

  • Елмар Магерамов (роден 1958 година)
  • Сергеј Макаричев (роден 1953 година)
  • Владимир Макогонов (1904–1993)
  • Владимир Малахов (роден 1980 година)
  • Владимир Маланијук (роден 1957 година)
  • Борис Малиутин (1883–1920)
  • Марија Манакова (родена 1974 година)
  • Светлана Матвеева (родена 1969 година)
  • Исак Мазел (1911–1943)
  • Олга Менчик (1908–1946)
  • Вера Менчик (1906–1944)
  • Владас Микенас (1910–1992)
  • Адријан Михалчишин (роден 1954 година)
  • Вадим Милов (роден 1972 година)
  • Арташес Минасијан (роден 1967 година)
  • Леополд Митрофанов (1932–1992)
  • Абрам модел (1896–1976)
  • Александар Морозевич (роден 1977 година)
  • Александар Мотилев (роден 1979 година)
  • Џејкоб Мури (роден 1941 година)

Н[уреди | уреди извор]

  • Ашот Наданјан (роден 1972 година)
  • Гиа Надареишии (1921–1991)
  • Евгениј Најер (роден 1977 година)
  • Вера Неболсина (родена 1989 година)
  • Ииво Неи (роден во 1931 година)
  • Владимир Ненароков (1880–1953)
  • Јан Непомнијахтчи (роден 1990 година)
  • Рашид Нежметдинов (1912–1974)
  • Јуриј Николаевски (1937–2004)
  • Николај Новотелов (1911–2006)

О[уреди | уреди извор]

  • Хандсар Одеев (роден 1972 година)
  • Александра Оболенцева (родена 2001 година)
  • Тану Оим (роден 1941 година)
  • Владимир Охотник (роден 1950 година)
  • Лембит Ол (1966–1999)

П[уреди | уреди извор]

  • Сем Палатник (роден 1950 година)
  • Александар Панченко (1953–2009)
  • Василиј Панов (1908–1976)
  • Василиј Папин (роден 1988 година)
  • Николај Павлов-Пјанов
  • Јусефс Петкевич (роден во 1940 година)
  • Аршак Петросјан (роден 1953 година)
  • Тигран Петросјан (1929–1984), светски шампион
  • Александар Петров (1774–1867)
  • Владимирс Петровс (1907–1943)
  • Евгениј Пигусов (роден 1961 година)
  • Игор Платонов (1934–1994)
  • Наталија Погонина (родена 1985 година)
  • Владимир Поткин (Русија, роден 1982 година)
  • Лев Полугаевски (1934–1995)
  • Питер Потемкин (1886–1926)
  • Светлана Прудникова (родена 1967 година)
  • Лев Псахис (роден 1958 година)

Р[уреди | уреди извор]

  • Абрам Рабинович (1878–1943)
  • Иљја Рабинович (1891–1942)
  • Вјачеслав Рагозин (1908–1962)
  • Морис Раизман (1905–1974)
  • Мааја Ранику (1941–2004)
  • Нухим Рашковски (роден 1946)
  • Всеволод Раузер (1908–1941)
  • Јуриј Разуваев (роден 1945 година)
  • Александар Риазанцев (роден 1985 година)
  • Николај Риумин (1908–1942)
  • Мајкл Ројц (роден 1983 година)
  • Олег Романишин (роден 1952 година)
  • Александар Романовски (1880–1943)
  • Питер Романовски (1892–1964)
  • Карл Вилхелм Розенкранц (1876–1942)
  • Соломон Розентал (1890–1955)
  • Никола Росолимо (1910–1975)
  • Сергеј Рублевски (роден 1974 година)
  • Олга Рубцова (1909–1994)
  • 1удмила Руденко (1904–1986)
  • Николиј Руднев (1895–1944)

С[уреди | уреди извор]

  • Петар Александрович Сабуров (1835–1918)
  • Петар Петрович Сабуров (1880–1932)
  • Николај Сахзин (роден 1988 година)
  • Константин Сакаев (роден 1974 година)
  • Јуриј Сахаров (1922-1981)
  • Валери Салов (роден 1964 година)
  • Григориј Санакоев (роден во 1935 година)
  • Владимир Савон (1940–2005)
  • Алексеј Селезниев (1888–1967)
  • Лидија Семенова (родена 1951 година)
  • Александар Сергеев (1897–1970)
  • Грегори Серпер (роден 1969 година)
  • Владимир Симагин (1919–1968)
  • Сергеј Смагин (роден 1958 година)
  • Павел Смирнов (роден 1982 година)
  • Василиј Смислов (1921–2010), светски шампион
  • Василиј Осипович Смислов (1881–1943)
  • Андреј Соколов (роден 1963 година)
  • Александар Соловцов (1847–1923)
  • Евгениј Соложенкин (роден 1966 година)
  • Максим Сорокин (1968–2007)
  • Генадиј Сосонко (роден 1943 година)
  • Виктор Солтанбеиф (1895–1972)
  • Владимир Сорнин (1875–1942)
  • Борис Спаски (роден во 1937 година), светски шампион
  • Марк Столберг (1922–1943)
  • Алексеј Суетин (1926–2001)
  • Олга Сухарева (родена 1984 година)
  • Емил Сутовски (роден 1977 година)
  • Питер Свидлер (роден 1976 година)
  • Евгениј Свешников (роден 1950 година)

Т[уреди | уреди извор]

  • Марк Тајманов (роден во 1926 година)
  • Михаил Таљ (1936-1992), светски шампион
  • Артем Тимофеев (роден 1985 година)
  • Сергеј Тивијаков (роден 1973 година)
  • Владислав Ткачиев (роден 1973 година)
  • Александар Толуш (1910–1969)
  • Евгениј Томашевски (роден 1987 година)
  • Павел Трегубов (роден 1971 година)
  • Владимир Тукмаков (роден 1946)
  • Максим Туров (роден 1979 година)
  • Олга Семенова Тјан-Шанкаја (1911–1970)

У[уреди | уреди извор]

  • Михаил Улибин (роден 1971 година)
  • Михаил Умански (роден 1952 година)

В[уреди | уреди извор]

  • Рафаел Ваганиан (роден 1951 година)
  • Самуил Вајнштајн (1894–1942)
  • Евгени Васиуков (роден во 1933 година)
  • Гаврил Вересов (1912–1979)
  • Борис Верлински (1888–1950)
  • Јаков Вилнер (1899–1931)
  • Исакас Вистанекис (1910–2000)
  • Никита Витиугов (роден 1987 година)
  • Алвис Витолини (1946–1997)
  • Сергеј Волков (роден 1974 година)
  • Александар Волжин (роден 1971 година)
  • Евгениј Владимиров (роден 1957 година)
  • Лариса Волперт (родена во 1926 година)
  • Константин Вигодчиков (1892–1941)
  • Алексеј Визманавин (1960–2000)

З[уреди | уреди извор]

  • Владимир Загоровски (1925–1994)
  • Александар Зајцев (1935–1971)
  • Игор Зајцев (роден во 1938 година)
  • Вјачеслав Захарцов (роден 1968 година)
  • Татјана Затуловска (родена во 1935 година)
  • Евгениј Зноско-Боровски (1884–1954)
  • Николај Зубарев (1894–1951)
  • Вадим Звјагинсев (роден 1976 година)
  • Кира Зворикина (родена во 1919 година)

Ц[уреди | уреди извор]

  • Марк Цејтлин (роден 1943 година)
  • Михаил Цејтлин (роден 1947)
  • Виталиј Цешковски (1944–2011)

Ш[уреди | уреди извор]

  • Емануел Шиферс (1850–1904)
  • Јуриј Шабанов (1937–2010)
  • Александар Шакаров (роден 1948 година)
  • Леонид Шамкович (1923–2005)
  • Андреј Шаријазданов (роден 1976 година)
  • Мирон Шер (1952–2020)
  • Сергеј Шипов (роден 1966 година)
  • Илија Шумов (1819–1881)
  • Леонид Штајн (1934–1973)