Список на руски шахисти

Од Википедија — слободната енциклопедија

На овој список на руски шахисти се наведени луѓе од Русија, Советскиот Сојуз и Руското Царство кои се главно познати како шахисти. Мнозинството од овие луѓе се шаховски велемајстори.

А[уреди | уреди извор]

 • Владимир Афромеев (роден 1954 година)
 • Евгениј Агрест (роден 1966 година)
 • Георги Агзамов (1954–1986)
 • Ана Акшарумова (родена 1957 година)
 • Владимир Акопијан (роден 1971 година)
 • Семјон Алапин (1856–1923)
 • Владимир Алаторцев (1909–1987)
 • Лев Албурт (роден 1945 година)
 • Александар Алехин (1892–1946), светски шампион
 • Алексеј Алехин (1888–1939)
 • Евгениј Алексеев (роден 1985 година)
 • Нана Александрија (родена 1949 година)
 • Фарух Амонатов (роден 1978 година)
 • Димитриј Андреикин (роден 1990 година)
 • Владимир Антошин (1929–1994)
 • Фрицис Апсениекс (1894–1941)
 • Кетеван Арахамија-Грант (роден 1968 година)
 • Валентин Арбаков (1952–2004)
 • Лев Аронин (1920–1983)
 • Владислав Артемиев (роден 1998 година)
 • Андреас Ашарин (1843–1896)
 • Константин Асеев (1960–2004)
 • Екатерина Аталик (родена 1982 година)
 • Јуриј Авербах (роден во 1922 година)
 • Зураб Азмаипарашвили (роден 1960 година)

Б.[уреди | уреди извор]

 • Александар Бабурин (роден 1967 година)
 • Камила Багинскаите (родена 1967 година)
 • Владимир Багиров (1936–2000)
 • Јури Балашов (роден 1949 година)
 • Анатолиј Баник (1921-2013)
 • Евгениј Бареев (роден 1966 година)
 • Анџелина Белаковскаја (родена 1969 година)
 • Лудмила Белавенец (родена во 1940 година)
 • Сергеј Белавенец (1910–1942)
 • Александар Белиавски (роден 1953 година)
 • Владимир Белов (роден 1984 година)
 • Бенџамин Блуменфелд (1884–1947)
 • Борис Блумин (1907–1998)
 • Димитриј Бочаров (роден 1982 година)
 • Ефим Богољубов (1889–1952)
 • Федир Бохатирчук (1892–1984)
 • Исак Болеславски (1919–1977)
 • Игор Бондаревски (1913–1979)
 • Валентина Борисенко (1920–1993)
 • Михаил Ботвиник (1911–1995), светски шампион
 • Дејвид Бронштајн (1924–2006)
 • Владимир Бурмакин (роден 1967 година)
 • Алгимантас Бутнориус (роден 1946)
 • Елизабет Бикова (1913–1989)

Ч[уреди | уреди извор]

 • Валери Чехов (роден 1955 година)
 • Виталиј Чеховер (1908–1965)
 • Александар Черепков (роден 1920 година)
 • Ирвинг Чернев (1900–1981)
 • Александар Чернин (роден 1960 година)
 • Константин Чернишов (роден 1967 година)
 • Маја Чибурданиѕе (родена 1961 година)
 • Михаил Чигорин (1850–1908)
 • Владимир Чучелов (роден 1969 година)

Д[уреди | уреди извор]

 • Рустем Даутов (роден во 1965 година)
 • Елена Дембо (родена 1983 година)
 • Андреј Девијаткин (роден 1980 година)
 • Максим Длуги (роден 1966 година)
 • Јосеф Добкин (1909-1977)
 • Јуриј Дохојан (роден 1964 година)
 • Сергеј Долматов (роден 1959 година)
 • Елена Доналдсон (родена 1957 година)
 • Јосиф Дорфман (роден 1952 година)
 • Алексиј Дреев (роден 1969 година)
 • Данил Дубов (роден 1996 година)
 • Федор Дуз-Хотимирски (1879–1965)
 • Марк Дворецки (роден 1947)
 • Виачеслав Дидишко (роден 1949 година)
 • Семен Двоарис (роден 1958 година)
 • Роман Џинџичашвили (роден 1944)

Е[уреди | уреди извор]

 • Јан Елвест (роден 1962)
 • Владимир Епишин (роден 1965)
 • Јаков Естрин (1923–1987)

Ф[уреди | уреди извор]

 • Рафаел Фолк (1856–1913)
 • Алексеј Федоров (роден 1972 година)
 • Владимир Федосеев (роден 1995 година)
 • Сало Флор (1908–1983)
 • Сергеј фон Фрејман (1882–1946)
 • Семјон Фурман (1920–1978)

Г[уреди | уреди извор]

 • Александар Галкин (роден 1979 година)
 • Алиса Галиамова (родена 1972 година)
 • Нона Гаприндашвили (родена 1941 година)
 • Виктор Гавриков (роден 1957 година)
 • Борис Гелфанд (роден 1968 година)
 • Ефим Гелер (1925–1998)
 • Едвард Герстенфелд (1915–1943)
 • Аиварс Гипслис (1937–2000)
 • Аниш Гири (роден 1994 година)
 • Евгениј Глејзеров (роден 1963 година)
 • Игор Глек (роден 1961 година)
 • Леонид Гофштеин (роден 1953 година)
 • Александар Голдин (роден во 1965 година)
 • Виталиј Голод (роден 1971 година)
 • Алексеј Гончаров (1879–1913)
 • Соломон Готилф (1903–1967)
 • Борис Грачев (роден 1984 година)
 • Карен Григоријан (1947–1989)
 • Николај Григориев (1895–1935)
 • Александар Гришчук (роден 1983 година)
 • Едуард Гуфелд (1936–2002)
 • Борис Гулко (роден 1947)
 • Дмитриј Гуревич (роден 1956 година)
 • Букути Гургениџе (1933–2008)

Х[уреди | уреди извор]

 • Александар Халприн (1868–1921)
 • Григори Хелбах (1863–1930)
 • Александар Хузман (роден 1962 година)

И[уреди | уреди извор]

 • Илдар Ибрагимов (роден 1967)
 • Бела Игла (родена 1985 година)
 • Александар Иљин-Женевски (1894–1941)
 • Ернесто Инаркиев (роден 1985 година)
 • Нана Иоселиани (родена 1962 година)
 • Александар Иванов (роден 1956 година)
 • Игор Василевич Иванов (1947–2005)

Ј[уреди | уреди извор]

 • Карл Јаениш (1813–1872)
 • Чарлс Јафе (1883–1941)
 • Димитриј Јаковенко (роден 1983 година)
 • Лора Јаковлева (родена во 1932 година)
 • Јуриј Јакович (роден 1962 година)
 • Лора Јаковлева (родена во 1932 година)
 • Леонид Јудасин (роден 1959 година)
 • Михаил Јудович (1911–1987)
 • Питер Јурдански (1891–1937)
 • Артур Јусупов (роден 1960 година)

К[уреди | уреди извор]

 • Виктор Кан (1889–1971)
 • Григориј Кајданов (роден 1959 година)
 • Гата Камски (родена 1974 година)
 • Иљја Кан (1909–1978)
 • Алберт Капенгут (роден 1944 година)
 • Нона Каракашијан (родена во 1940 година)
 • Мона Меј Карф (1914–1998)
 • Сергеј Карјакин (роден 1990 година)
 • Анатолиј Карпов (роден 1951 година), светски шампион
 • Гари Каспаров (роден 1963 година), светски шампион
 • Генрих Каспаријан (1910–1995)
 • Пол Керес (1916–1975)
 • Александар Калифман (роден 1966 година)
 • Андреј Карлов (роден 1968 година)
 • Игор Кенкин (роден 1968 година)
 • Денис Кисматулин (роден 1984 година)
 • Р.К. Кизерицки (1870-? )
 • Виктор Кнор (1840–1919)
 • Михаил Кобалиа (роден 1978 година)
 • Александар Кобленс (1916–1993)
 • Дмитриј Кокарев (роден 1982 година)
 • Александар Кочиев (роден 1956 година)
 • Борис Коган (1940–1993)
 • Александар Константинополски (1910–1990)
 • Николај Копилов (1919–1995)
 • Н. Копелман (1881–1944)
 • Виктор Корхнои (роден во 1931 година)
 • Алексеј Коротилев (роден 1977 година)
 • Надежда Косинцева (родена 1985 година)
 • Татјана Косинцева (родена 1986 година)
 • Александра Костенјук (родена 1984 година)
 • Александар Котов (1913–1981)
 • Борис Којалович (1867–1941)
 • Валентина Козловска (родена во 1938 година)
 • Владимир Крамник (роден 1975 година)
 • Михај Красенков (роден 1963 година)
 • Борис Крејман (роден 1976 година)
 • Jуба Кристол (роден 1944)
 • Станислав Кривенцов (роден 1973 година)
 • Николај Крогиус (роден во 1930 година)
 • Арвид Кубел (1889–1938)
 • Леонид Кубел (1891–1942)
 • Сергеј Кудрин (роден 1959 година)
 • Виктор Купреичик (роден 1949 година)
 • Игор Курносов (роден 1985 година)
 • Ала Куснир (родена 1941 година)
 • Генадиј Кузмин (роден 1946 година)

Л[уреди | уреди извор]

 • Константин Ланда (роден 1972 година)
 • Емануел Ласкер (1868–1941, роден е Германец, но се откажал од германското државјанство за да биде носител на советско државјанство подоцна во животот)
 • Александар Ластин (роден 1976 година)
 • Анатолиј Леин (роден во 1931 година)
 • Исак Липнитски (1923–1959)
 • Константин Лернер (роден 1950 година)
 • Григори Левенфиш (1889–1961)
 • Ирина Левитина (родена 1954 година)
 • Степан Левицки (1876–1924)
 • Владимир Либерзон (роден во 1937 година)
 • Андор Лилиентал (1911–2010)
 • Георги Лисицин (1909–1972)
 • Марта Литинскаја-Шул (родена 1949 година)
 • Андреј Лукин (роден 1948 година)
 • Анатолиј Лутиков (1933–1989)
 • Игор Лисиј (роден 1987 година)

М[уреди | уреди извор]

 • Елмар Магерамов (роден 1958 година)
 • Сергеј Макаричев (роден 1953 година)
 • Владимир Макогонов (1904–1993)
 • Владимир Малахов (роден 1980 година)
 • Владимир Маланијук (роден 1957 година)
 • Борис Малиутин (1883–1920)
 • Марија Манакова (родена 1974 година)
 • Светлана Матвеева (родена 1969 година)
 • Исак Мазел (1911–1943)
 • Олга Менчик (1908–1946)
 • Вера Менчик (1906–1944)
 • Владас Микенас (1910–1992)
 • Адријан Михалчишин (роден 1954 година)
 • Вадим Милов (роден 1972 година)
 • Арташес Минасијан (роден 1967 година)
 • Леополд Митрофанов (1932–1992)
 • Абрам модел (1896–1976)
 • Александар Морозевич (роден 1977 година)
 • Александар Мотилев (роден 1979 година)
 • Џејкоб Мури (роден 1941 година)

Н[уреди | уреди извор]

 • Ашот Наданјан (роден 1972 година)
 • Гиа Надареишии (1921–1991)
 • Евгениј Најер (роден 1977 година)
 • Вера Неболсина (родена 1989 година)
 • Ииво Неи (роден во 1931 година)
 • Владимир Ненароков (1880–1953)
 • Јан Непомнијахтчи (роден 1990 година)
 • Рашид Нежметдинов (1912–1974)
 • Јуриј Николаевски (1937–2004)
 • Николај Новотелов (1911–2006)

О[уреди | уреди извор]

 • Хандсар Одеев (роден 1972 година)
 • Александра Оболенцева (родена 2001 година)
 • Тану Оим (роден 1941 година)
 • Владимир Охотник (роден 1950 година)
 • Лембит Ол (1966–1999)

П[уреди | уреди извор]

 • Сем Палатник (роден 1950 година)
 • Александар Панченко (1953–2009)
 • Василиј Панов (1908–1976)
 • Василиј Папин (роден 1988 година)
 • Николај Павлов-Пјанов
 • Јусефс Петкевич (роден во 1940 година)
 • Аршак Петросјан (роден 1953 година)
 • Тигран Петросјан (1929–1984), светски шампион
 • Александар Петров (1774–1867)
 • Владимирс Петровс (1907–1943)
 • Евгениј Пигусов (роден 1961 година)
 • Игор Платонов (1934–1994)
 • Наталија Погонина (родена 1985 година)
 • Владимир Поткин (Русија, роден 1982 година)
 • Лев Полугаевски (1934–1995)
 • Питер Потемкин (1886–1926)
 • Светлана Прудникова (родена 1967 година)
 • Лев Псахис (роден 1958 година)

Р[уреди | уреди извор]

 • Абрам Рабинович (1878–1943)
 • Иљја Рабинович (1891–1942)
 • Вјачеслав Рагозин (1908–1962)
 • Морис Раизман (1905–1974)
 • Мааја Ранику (1941–2004)
 • Нухим Рашковски (роден 1946)
 • Всеволод Раузер (1908–1941)
 • Јуриј Разуваев (роден 1945 година)
 • Александар Риазанцев (роден 1985 година)
 • Николај Риумин (1908–1942)
 • Мајкл Ројц (роден 1983 година)
 • Олег Романишин (роден 1952 година)
 • Александар Романовски (1880–1943)
 • Питер Романовски (1892–1964)
 • Карл Вилхелм Розенкранц (1876–1942)
 • Соломон Розентал (1890–1955)
 • Никола Росолимо (1910–1975)
 • Сергеј Рублевски (роден 1974 година)
 • Олга Рубцова (1909–1994)
 • 1удмила Руденко (1904–1986)
 • Николиј Руднев (1895–1944)

С[уреди | уреди извор]

 • Петар Александрович Сабуров (1835–1918)
 • Петар Петрович Сабуров (1880–1932)
 • Николај Сахзин (роден 1988 година)
 • Константин Сакаев (роден 1974 година)
 • Јуриј Сахаров (1922-1981)
 • Валери Салов (роден 1964 година)
 • Григориј Санакоев (роден во 1935 година)
 • Владимир Савон (1940–2005)
 • Алексеј Селезниев (1888–1967)
 • Лидија Семенова (родена 1951 година)
 • Александар Сергеев (1897–1970)
 • Грегори Серпер (роден 1969 година)
 • Владимир Симагин (1919–1968)
 • Сергеј Смагин (роден 1958 година)
 • Павел Смирнов (роден 1982 година)
 • Василиј Смислов (1921–2010), светски шампион
 • Василиј Осипович Смислов (1881–1943)
 • Андреј Соколов (роден 1963 година)
 • Александар Соловцов (1847–1923)
 • Евгениј Соложенкин (роден 1966 година)
 • Максим Сорокин (1968–2007)
 • Генадиј Сосонко (роден 1943 година)
 • Виктор Солтанбеиф (1895–1972)
 • Владимир Сорнин (1875–1942)
 • Борис Спаски (роден во 1937 година), светски шампион
 • Марк Столберг (1922–1943)
 • Алексеј Суетин (1926–2001)
 • Олга Сухарева (родена 1984 година)
 • Емил Сутовски (роден 1977 година)
 • Питер Свидлер (роден 1976 година)
 • Евгениј Свешников (роден 1950 година)

Т[уреди | уреди извор]

 • Марк Тајманов (роден во 1926 година)
 • Михаил Таљ (1936-1992), светски шампион
 • Артем Тимофеев (роден 1985 година)
 • Сергеј Тивијаков (роден 1973 година)
 • Владислав Ткачиев (роден 1973 година)
 • Александар Толуш (1910–1969)
 • Евгениј Томашевски (роден 1987 година)
 • Павел Трегубов (роден 1971 година)
 • Владимир Тукмаков (роден 1946)
 • Максим Туров (роден 1979 година)
 • Олга Семенова Тјан-Шанкаја (1911–1970)

У[уреди | уреди извор]

 • Михаил Улибин (роден 1971 година)
 • Михаил Умански (роден 1952 година)

В[уреди | уреди извор]

 • Рафаел Ваганиан (роден 1951 година)
 • Самуил Вајнштајн (1894–1942)
 • Евгениј Васиуков (роден во 1933 година)
 • Гаврил Вересов (1912–1979)
 • Борис Верлински (1888–1950)
 • Јаков Вилнер (1899–1931)
 • Исакас Вистанекис (1910–2000)
 • Никита Витиугов (роден 1987 година)
 • Алвис Витолини (1946–1997)
 • Сергеј Волков (роден 1974 година)
 • Александар Волжин (роден 1971 година)
 • Евгениј Владимиров (роден 1957 година)
 • Лариса Волперт (родена во 1926 година)
 • Константин Вигодчиков (1892–1941)
 • Алексеј Визманавин (1960–2000)

З[уреди | уреди извор]

 • Владимир Загоровски (1925–1994)
 • Александар Зајцев (1935–1971)
 • Игор Зајцев (роден во 1938 година)
 • Вјачеслав Захарцов (роден 1968 година)
 • Татјана Затуловска (родена во 1935 година)
 • Евгениј Зноско-Боровски (1884–1954)
 • Николај Зубарев (1894–1951)
 • Вадим Звјагинсев (роден 1976 година)
 • Кира Зворикина (родена во 1919 година)

Ц[уреди | уреди извор]

 • Марк Цејтлин (роден 1943 година)
 • Михаил Цејтлин (роден 1947)
 • Виталиј Цешковски (1944–2011)

Ш[уреди | уреди извор]

 • Емануел Шиферс (1850–1904)
 • Јуриј Шабанов (1937–2010)
 • Александар Шакаров (роден 1948 година)
 • Леонид Шамкович (1923–2005)
 • Андреј Шаријазданов (роден 1976 година)
 • Мирон Шер (1952–2020)
 • Сергеј Шипов (роден 1966 година)
 • Илија Шумов (1819–1881)
 • Леонид Штајн (1934–1973)