Разлика помеѓу преработките на „Рамен агол“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 1 година
с
clean up, replaced: Декември → декември (3)
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (5))
с (clean up, replaced: Декември → декември (3))
| support = самостоен
}}
Во елементарната [[геометрија]], '''рамен агол''' е [[агол]] чија ротација е половина кружница. Значи, краците на рамен агол формираат [[права (геометрија)|права]] линија, а темето на рамен агол е точка на правата. Куржниот лак со што се означува рамен агол е полукружница. Внатрешниот дел од рамен агол е половина рамнина.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mathopenref.com/anglestraight.html|title=Straight angle|year=2010| publisher =Math Open Reference|year=2009|accessdate=December 2013}} interactive</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.cut-the-knot.org/Curriculum/Geometry/Angle.shtml|title=Angles|last=Bogomolny|first=A.|year =2010|language=англиски|accessdate=Декемвридекември 2013}} интерактивeн</ref>
*Рамен агол има сто и осумдесет [[степен (агол)|степен]]и, односно е еднаков на 180<sup>o</sup>.
*Рамен агол има &pi; [[радијан]]и, односно е еднаков на &pi;.
*Во [[тригонометрија]]та, соодветниот триаголник во [[единична кружница|едничната кружниа]] со рамен агол е ''дегенериран'' правоаголен триаголник. (Дегенериран триаголник е триаголник каде што едната страна има нула должина така да е ''сплеснат''. Автроматско, внатрешните агли на дегенериран триаголник се 90<sup>o</sup>, 90<sup>o</sup>, и 0<sup>o</sup>. Дегенерирани триаголници се наоѓа при празен 0<sup>o</sup>, прав 90<sup>o</sup>, рамен 180<sup>o</sup>, 270<sup>o</sup> и полн 360<sup>o</sup> агол.)
 
Кај рамен агол, крајната точка на хипотенузата ''c'' е (-1,0). Оваа точка лежи на негативниот дел од ''х''-оската. Значи крајната точка на легната (соседната) страна ''b'' e (-1,0), оваа легната страна и хипотенузата се преклопуваат и ''b''=-1. Триаголникот нема висинa, односно спротивната страна ''a''=0. Се разбира дека хипотенузата е радиус ''c''=1 (види слика).<ref>{{Наведена мрежна страница|last1=Weisstein|first1=Eric W.|title=Trigonometry Angles--Pi|publisher=From MathWorld--A Wolfram Web Resource|url=http://mathworld.wolfram.com/TrigonometryAnglesPi.html|language=англиски|accessdate=Декемвридекември 2013}}</ref>
 
<div style="margin-left:15px">
 
== Надворешни врски ==
*{{Наведена мрежна страница|url=http://mathforum.org/library/drmath/view/62997.html|title=Angles as turns: How can angles be negative?|year=2010|year=2003|language=англиски|accessdate=Декемвридекември 2013}}
*{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mathopenref.com/trigangle.html|title=Angles (trigonometry)|year=2010| publisher =Math Open Reference|year=2009|accessdate=December 2013}} interactive
 

Прегледник