Википедија:Бидете храбри во ажурирањето на страниците: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
== …Но имајте мерка! ==
 
Новите корисници се вчудоневидени од отвореноста на [[ВикипедијапочнуваатВикипедија]] и почнуваат да ја исползуваат. Тоа е добро. Но ве молиме внимавајте: „бидете храбри во ажурирањето на страниците“ не значи дека можете да правите големи промени или бришења на големи статии на комплексни, контраверзни теми со долга историја, како да речеме [[Спор за името помеѓу Македонија и Грција]] или [[абортус]], пред внимателно да разгледате што преуредувате. Покрај ова, големи промени на [[Википедија:Избрани статии|Избрани статии]], кои се општоприфатени како најдобри статии на Википедија во поглед на нивната сеопфатност, точност и неутралност не е добра идеја.
 
Во многу такви случаи текстот кој го гледате е создаден по долги и макотрпни преговори помеѓу википедијанци со различни животни позадини и ставови. Невнимателни промени на една таква статија се слични на чепкање во осило, и другите уредници на страницата може да реагираат налутено.

Прегледник