Разлика помеѓу преработките на „Руско-турска војна (1806-1812)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
== 1808–1810 ==
 
Војната била на самиот крај доколку не бил потпишан договорот во Тилсит под услови на Наполеон. Ова примирје го искористил рускиот цар [[Александар I (Русија)|Александар I]] каде поголемиот дел од своите воени сили ги префрлил од Прусија во Бесарабија. Така јужната руска армија броела околу 80.000 луѓе. Рускиот генерал Прозоровски направил мал напредок. Во август 1809 година руските сили успеале да го поминат Дунав и да ја заземаат Добруџа. По ова започнала опсадата на Силистра но кога пристигнала веста дека 50.000 турски војници доаѓаат кон градот, руските сили се повлекле во Бесарабија. Следната 1810 година следувале порази на Османлиите кај Силистра и Шумен.
Војната била на самиот крај доколку не бил потпишан договорот во Тилсит.
 
{{Османлиско-руски војни}}

Прегледник