Руско-турска војна (1568–1570)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Руско-турска војна (1568–1570)
Дел од Руско-турски војни
Датум 1568–1570
Место Астракан и Азов
Исход Руска победа
Територијални
промени
Договор од Цариград
Завојувани страни
Русија Царство Русија Османлиско Царство Отоманско Царство
Кримско ханство
Команданти и водачи
Иван IV од Русија Мехмед-паша Соколовиќ
Дивлет I Гирај Хан
Ќазим-паша
Сила
15,000 2000 спахии
15,000 јаничари
неколку нередовни работници
50,000 Татари

Руско-турската војна (15681570) се водела помеѓу Отоманското Царство и Царство Русија. Причината за војната било Астраканското ханство.

Во текот на 1556 година ханството било завладеано од Иван Грозни. Во 1568 година, отоманскиот султан Селим II ја започнал војната против Русите. Тој кон Астрахањ испратил војска од 15.000 јаничари, 2.000 спахии и неколку илјади пешадијци. Русите успеале да се справат со Отоманците, а во крајна сметка отоманската флота била разбиена од бура. Во 1570 година бил потпишан договор помеѓу Османлиското Царство и Царство Русија во Цариград .