Сергеј Ќетковиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сергеј Ќетковиќ
Биографски податоци
Роден(а)8 март 1976
Титоград, СР Црна Гора
ЖанровиПоп
ЗанимањаПејач
ИнструментиВокал
Период на активност1998–сѐ уште
Мреж. местоsergejcetkovic.com

Сергеј Ќетковиќ (роден 8 март 1976. година во Подгорица ) во Црна Гора пејач поп музика.

Кариера[уреди | уреди извор]

Ќетковиќ бил член на црногорската група „Ватрена срца“. Со оваа група настапувал на многу фестивали каде бил клавијатуриста и пратечки вокал. Соло кариерата ја започнал по распаднувањето на групата „Амфитеатар“, 1998. година на Сунчане скале со песната „Била си ружа“. После две години робота издал компакт-диск под името „Кристина“. То се случило во декември 2000. година, веднаш по фестивалот во Будва, каде настапил со песната „Сати, дани, године“. Песната „Зауставићу вријеме“, „Сати, дани, године“, „Град“ и „Пробуди ме“ биле многу слушани и популарни, а снимил и спотови за тие нумери. По тие песни, во декември 2002. година, во изданието „Горатона“ излегла песна „Буди ми вода“ и дванаесет нови песни. На фестивалот во Будва 2003. година се појавил со песната „Постојим и ја“ со која освоил награда за најдобар аранжман и станува хит. Годината 2004. ја снимил песната „Не могу да ти опростим“ и „Љубави проклета“. Својот трет по ред албум под името „Кад ти затреба“, со десет нови песни, објавил 2005. Најпопуларната меѓу нив е песната „Погледи у тами“ која станала голем хит. На Беовизија 2007. и 2008. година добил награда за поп пејач на годината. 2013. година интерно е избран од страна на јавниот сервис на Црна Гора за представник на Песна ѕа Евровизија 2014. година, кое ќе биде одржано во Данска .

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Кристина (2000)
  • Буди ми вода (2003)
  • Кад ти затреба (2005)
  • Пола мога свијета (2007)
  • 2 минута (2010)
  • Баладе (2011)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]