Саутхемптон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Саутхемптон е град во Обединетото Кралство. Според проценката за 2007 година, во градот имало 252.129 жители.

Саутхемптон

Историја[уреди | уреди извор]

Средновековни ѕидини

Иако е познато дека во оваа област, имало населби, дури и во камено време, првата трајна населба била основана од Римјаните. Тоа било познато како Клаузунтум и било значајно трговско пристаниште за големите римски градови на Винчестер и Солсбери. Англосаксоните го преселиле центарот на градот на денешната позиција, а во античките времиња градот бил значајно пристаниште. Кралот на Викинзите Кнут Велики го поразил англосаксонскиот крал Етлед, па тој се крунисал таму. По Норманското освојување на Англија 1066, Саутемптон станал голема транзитна порта меѓу Винчестер и Нормандија. До крајот на 13 век, Саутемптон станал водечко пристаниште и бил особено важен за трговијата со волна. Во текот на средниот век, изградбата на бродови станала многу важна индустрија и остана важна со векови.

Французите го ограбиле и го уништиле градот во [1338], пиратот Карло Грималди, кој го употребил грабежот за да воспостави Кнежевството Монако, бил ограбен. По овој напад биле изградени градските ѕидини, од кои дури и денес останал дел од урнатините. Бидејќи тие не можеле да изградат вистински одбранбени ѕидови, бидејќи немале доволно пари за тоа, направиле ѕидови што биле врзани од страна на надворешните ѕидови на постојните трговски куќи. Кралот Хенри V ги сумирал водачите на заговорот во Саутемптон [1415], пред неговото заминување во Битката кај Азенкур.

Пристаништето во Саутемптон е местото каде што бродот Мајфлауер бил направен во Америка 1620. Исто така е значајно што Титаник во 1912 година пловел од Саутемптон како првично пристаниште на патот што се случи бродоломот. Во градот има неколку споменици на 549 ​​жители на Саутемптон, кои се удавиле за време на бродоломот на "Титаник". Во текот на Првата светска војна, војниците биле убиени на бојното поле. Особено било тешко за Саутемптон да страда во Втората светска војна поради својата стратешка позиција и важно пристаниште. Покрај тоа, градот бил индустриски значаен. Во текот на 1940 година, 130 работници биле убиени во авионската фабрика.

Население[уреди | уреди извор]

Според проценките, во градот во 2008 година живееле 252.129 жители.

Тјудорска куќа

Во 1981 година во градот имало 211.321 жител. A во 1991 година во градот имало 210.138 жители.

Економија и индустрија[уреди | уреди извор]

Градот отсекогаш бил поврзан со поморските и значајни пристаништа и докови, кои секогаш биле вработени од многу луѓе. Златното доба била првата половина на 20 век. Помеѓу двете војни половина од британскиот патнички сообраќај отишол токму таму. Во втората половина на 20 век, индустријата дошла во градот во различни индустрии, вклучувајќи авионска индустрија, автомобилска индустрија, електрични и петрохемиски индустрии. Саутхемптон е единствениот град во Велика Британија со геотермална централа, која исто така обезбедува топла вода за домаќинствата.

Знаменитости[уреди | уреди извор]

  • Баргат — утврдена градба од норманско време, некогаш главна градска порта
  • Поморски музеј — во пристанишните складишта изградени во XIV век
  • Археолошки музеј — во кулатата од XV век, со поставки од римскиот период
  • Градска уметничка галерија — со дела на мајсторите на модерната

Спорт[уреди | уреди извор]