Разговор:Василиј II

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дека си видел во историчките книги за држава "Славиниjа"? --85.187.180.19 20:26, 21 Јануари 2006 (UTC)

Слaвинија[уреди извор]

Текстот пренесен тука поради што не е по темата. Оригинално градот Зара бидеше идентифициран со Стара Загора кое е неправилно. След като исправихме грешката текста веќе не се однасја за Македонија или за Бугарија и нека место во статијата.

„Државното име на Хрватска во Средниот век било најверојатно „Славинија„.

Венецијанскиот дипломат Јован Ѓакон, во најстарата Венецијанска хроника (која го опфаќала времето од 980 - 1008 год., т.е. од времето на цар Арон и на брат му Самоил), во описот за решението на венецијанскиот дож Петар Урс (980-1009) да го испрати на заточение својот син во Византија, го соопштува следното: "По извесно време Јован, кој бил на заточение во Зара (Задар, Хрватска)[1], избегал најпрво во Славинија, а потоа отишол во Италија." (ЛИБИ, 7. 2. стр. 348). И одовде се гледа дека Јован Ѓакон ја нарекол Хрватската држава, со името Славинија.„

Елемаг 10:56, 8 октомври 2006 (UTC)

Текстот пренесен во статијата за Задар (Зара). Елемаг 11:43, 8 октомври 2006 (UTC)

Заклучок[уреди извор]

Заклучокот преместен тука поради што Википедиа не е место за лични заклучоци.

1. Македонците (заедно со Србите, Црногорците, Власите и Албанците) после 972 г. од страна на Византија се крстени со политичко име Бугари, по византиската традиција, како жители на византиската тема Бугарија, додека правите Бугари се наречени Мизи, а нивната земја, правата Бугарија- Мизија. Македонци се наречени жителите на темата Македонија, која била околу Адрианопол, денешно Едрене. Во Византија, луѓето ги декларирале по административната тема од која што потекнувале, а не по народноста.

2. Затоа, Василиј Втори Македонецот, поради што потекнувал од Едрене, византиската тема Македонија, е наречен Македонец, а по ослепувањето на неколку илјадна самоилова војска е наречен Бугароубиец т.е. убиец на жители од темата Бугарија.

Елемаг 11:11, 8 октомври 2006 (UTC)

за Самоил[уреди извор]

Археолошките извори целосно докажуваат дека Цар Самоил немал врска со Бугарите, ниту со царевите од првото бугарско царство. Во 1965 година, грчкиот археолог, проф. Николос Муцопоулос во црквата Свети Ахил на островот Голем Град го отворил гробот на Цар Самоил. Грчкиот археолог во интервјуто за бугарскиот весник Стандард Њуз од Софија вели дека нашиот Цар бил завиткан во скапоцена пурпурна облека [1]; во ваква пурпурна облека погребувани се античките македонски цареви и византиските василевси, додека ниеден бугарски цар од првото бугарско царство не е погребан по антички обичаи, во пурпурна облека. Воедно, во царската катедрала Свети Ахил се најдени записи на старословенски, најверојатно од 998 година, со содржина „тоа се троновите на Патријархот Герман, на Митрополите на Скопје, Велбужд, Сердика, Бер итн., но никаде не пишува нешто за Бугари или Бугарија. [2]

  1. Standard News, Sofia, 03.09.2001, наслов: Счупена ръка доказва, че гробът е на българския монарх
  2. Standard News, Sofia, 03.09.2001, наслов: „В църквата има списък на епископствата“

Елемаг 11:26, 8 октомври 2006 (UTC)

Извинете, не ми е jасно като сте го извадили заклучокот дека "ниеден бугарски цар од првото бугарско царство не е погребан по антички обичаи, во пурпурна облека" - гробот на ниеден бугарски цар от првото Бугарско царство не е пронаjден па затоа немаме преки докази, но знаеме дека истите Бугарски власници се изображувани со Византиска императорска облека и носеjки крстови, пазатова можеме да заклучиме дека се биле и погребани во иста облека.

Владислав

Покажете еден писмен документ од тоа време, на кој ќе пишува Цар Самоил е македонски владетел, а не само индиректни "докавателства" да покажете. Историјата се пишува со факти, а не само со догатки и хипотези. Писмени документи се најсилното доказ. Не може да кажете "да ама тие византијците велат на нас Македонците - Бугари, на вас Бугарите - Мизија" и да си подесувате дека на вас да ви ослободи. И не само византиски извори има; има и арапски и така натаму. И тие ли грешат? Како може целиот свет да греши што имало во тие земjи 971 година, а само големиот македонски народ да знае?

78.90.23.189 (разговор) 01:09, 4 јуни 2011 (CEST) Боян

За Македонија[уреди извор]

Ѓорѓи Војтех, внук на царот Самоил, во 972 година од Унгарија доаѓа во Македонија, каде крева востание против Византија, со цел обнова на средновековната македонска држава. Главен византиски војсководец во задушувањето на македонското востанието е Управникот на Драч, Никифор Вриениј, кој Македонија ја нарекува Бугарија, но сите жители на Македонија по народност ги нарекува „племето на Словените“. [1] По востанието на Ѓорѓи Војтех, Никифор Вриениј бил назначен за управник на цела Македонија. Целта на ова назначување била, како што признава самиот Вриениј, "...преку него да се смири засилениот словенски народ" [2] Елемаг 11:29, 8 октомври 2006 (UTC)\

Историчар[уреди извор]

Василиј II бил македонец, Самоил бил македонец - зашто се избивате?--Svik 01:49, 22 март 2007 (UTC)

It is Basil I the Macedonian and Basel II the Porphyrogenitus[уреди извор]

According to the English version of Wikipedia it was Basil I who was known as the Macedonian (en:Basil I the Macedonian)

For Basil II you have the Porphyrogenitus, the Young, the Bulgar-slayer (en:Basil II)

To quote: Basil II (Greek: Βασίλειος Β΄, Basileios II; 958 – December 15, 1025), known in his time as Basil the Porphyrogenitus and Basil the Young to distinguish him from his ancestor Basil I the Macedonian...

Please make the necessary adjustments. A.kamburov (разговор) 08:42, 29 јуни 2011 (CEST)

All occurrences of Basil II were corrected. This part of the discussion can be archived/deleted. Thanks. A.kamburov (разговор) 23:45, 4 јули 2011 (CEST)

Референци[уреди извор]

  1. ГИБИ, том 7, стр. 115, цитат по Сариса Параос од „Македонско Сонце“, македонски историчар од Бугарија.
  2. ГИБИ, том 7, стр. 116, цитат по Сариса Параос од „Македонско Сонце“, македонски историчар од Бугарија).