Прејди на содржината

Приватна армија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Приватна армија (или приватна војска) е воена или паравоена сила која се состои од вооружени борци кои ја должат нивната верност на приватно лице, група или организација, наместо на нација или држава.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Приватни војски може да се формираат кога сопствениците на земјиштето ги вооружуваат чуварите на домаќинствата за заштита на себе и имотот во време на судири, каде и кога централната власт е слаба.[2] Такви приватни војски постоеле на пример во Римската империја по падот на централната власт. Динамиката што се игра во такви околности може да се забележи во денешна Колумбија: од една страна се оние сили поврзани со нарко-картелите, кои постојат за да го заштитат нивниот криминал, а од друга страна, оние на земјопоседниците создадени да се спротивстават на киднапирањата и изнудата, т.е. Muerte a Secuestradores и Autodefensas Unidas de Colombia.

На многу места, овие приватни чувари на домаќинствата еволуирале во феудални структури, формализирајќи ги обврските и верностите и станале трупи за домаќинствата, а во некои случаи добивајќи сила да им дозволат да ја узурпираат моќта од нивниот номинален сузерен или да создадат нови суверени држави.

Приватни армии, исто така, може да се формираат кога сорелигиозните ќе се здружат за да се одбранат од вистински и перципиран прогон и да го унапредат своето кредо, на пример, Хусите, Мормонската Наву Легија и Армијата на Махди во Ирак; поради нивната природа, таквите милиции се формирале или потпаѓале под влијание на харизматични лидери и можат да станат инструменти на лична амбиција.

Примери[уреди | уреди извор]

источна Азија[уреди | уреди извор]

 • Сохеи: монасите воини од Јапонија ја должеле својата лојалност не на државата, па дури и на императорот, туку на нивните манастири.
 • Претседателските армии на британската источноиндиска компанија и вооружените сили на холандската источноиндиска компанија. И двајцата поседуваа моќни војски и морнарици, управувајќи области многу пати поголеми од нивните татковини.
 • Војските на индиските кнежевски држави, за време на британскиот Раџ, биле главно за церемонијални должности, заштита на нивните принцови и внатрешна безбедност во нивните држави.
 • Кинески џунфаи за време на ерата на воениот лидер по смртта на Јуан Шикаи во 1916 година.
 • Кралските воени сили Џохор на државата Џохор и приватната кралска гарда на султанот Џохор во Малезија.

Европа[уреди | уреди извор]

 • Victual Brothers, пиратско братство кое за некое време станало сила на Балтикот.
 • Atholl Highlanders, чисто церемонијална група која тврди дека е единствената приватна армија во Европа.[3]
 • Германските Freikorps по Првата светска војна обично биле лојални само на своите команданти, а не на Вајмарската Република.

Русија и Кавказ[уреди | уреди извор]

 • Кадировци во Чеченија под претседателот Рамзан Кадиров.
 • Руската групација Вагнер била обвинета дека е приватна војска на Евгениј Пригожин.

Америка[уреди | уреди извор]

 • Бандата Мангус била приватна војска или милиција која оперирала од 1967 до 1979 година под контрола на Сер Ерик Гери, премиерот, а подоцна и премиер на Гренада.

Исто така види[уреди | уреди извор]

 • вMercenary
  • Condottiero
  • Private military company
   • Constellis, also known as Blackwater mercenaries
   • PMC Wagner
   • SADAT Inc.
 • Regular military forces whose allegiance is to one person or group.
  • Iraqi Republican Guard
  • Waffen-SS of the Nazi Germany's Schutzstaffel (SS)
 • the armed branch of a political party within a nation
  • Iraqi People's Army of the Iraqi Ba'ath Party
  • Brownshirts of the German NSDAP
  • Blackshirts of the Italian National Fascist Party
  • Blueshirts of the Chinese Kuomintang
  • National Liberation Army of the People's Mujahedin of Iran
  • al-Aqsa Martyrs' Brigades of the Fatah/PLO
  • Izz ad-Din al-Qassam Brigades of the Hamas
  • Jewish Defense League of the Kach and Kahane Chai
  • Phalangist militia of the Kataeb Party
  • Turkish Grey Wolves
 • a paramilitary force
 • a paramilitary police
 • a parapolice
 • Irregular military forces: such as
 • Range war
  • Johnson County War
 • Violent non-state actor

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Britain is the world centre for private military contractors – and it's almost impossible to find out what they're up to“. openDemocracy.
 2. „Mercenaries and War: Understanding Private Armies Today“. National Defense University Press.
 3. „The Duke of Atholl“. The Daily Telegraph. 17 May 2012. Посетено на 19 October 2012.