Сизеренство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сизеренство (француски: Suzeraineté) — однос во кој еден владетел или држава има право да наплаќа данок и да управува со надворешните работи на друг народ или држава. Ентитетот кој има обврска кон сизеренот е вазал или трибутарна држава. Овој поим првпат бил воведен за да се опише односот помеѓу Отоманското Царство и соседните области.

Поврзано[уреди | уреди извор]