Кралска гарда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Британски гардисти маршираат

Кралска гарда — специјализирана воена единица што има задача да ги штити членовите на кралското семејство (крал, кралица, принц, принцеза) и важните национални установи. Вообичаено, тие се високо обучени и опремени со свечени униформи и оружја, покажувајќи ја и нивната престижна улога и нивната способност за заштита. Припадниците на гардата се нарекуваат гардисти.[1][2] Овие гардисти често се избираат од елитните единици во вооружените сили и поминуваат низ строги обуки за да се обезбеди нивното познавање во различни безбедносни техники и протоколи. Нивните обврски вклучуваат чување на кралските седишта, придружба на членови на кралското семејство и обезбедување на важни државни настани.[3]

Покрај нивните церемонијални должности, кралската гарда, исто така, може да биде повикана да одговори на безбедносни закани или итни случаи, покажувајќи ја нивната двојна улога. Низ историјата, кралската гарда била симбол на сила, верност и традиција, што ја одразува важноста на монархијата и националното наследство.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „гардист“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „гардист“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „Everything there is to know about the Royal Guard“. British Heritage (англиски). Посетено на 2024-04-13.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]