Портал:Англија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Категории | Прашања | Уметност | Биографија | Култура | Географија | Историја | Математика | Философија | Наука | Општество | Технологија
уреди   

Портал „Англија“

Англија (англ. England) е земја во северозападна Европа, најголемата по површина и број на жители составна територија на Обединетото Кралство, со повеќе од 83% од вкупното население во државата. Ги зазема речиси целите јужни две-третини на островот Велика Британија, а копнено се граничи со Шкотска на север и Велс на запад.

Flag of England.svg

Англија нема формална влада и устав од времето на Унитарниот Акт од 1707, со кој Кралството Англија и Кралството Шкотска се обединиле, и го формирале Кралството Велика Британија.

Главен град е Лондон. Истиот е главен град и на сето Обединето Кралство. Знамето на Англија е крстот на Св. Ѓорѓија, кој е исто така светец-патрон на земјата, а Ѓурѓовден, кој паѓа на 23 април е традиционално национален ден на Англија.

Англичаните имаат дадено значајни придонеси кон светската уметност и наука.

Повеќе за Англија...
Други одбрани
уреди   

Одбрана статија

Портал:Англија/Одбрана статија/5


уреди   

Одбрана слика

Традиционална телефонска говорница

Фото: JimChampion

Телефонска говорница е мал објект со телефон на плаќање. Денес во Англија традиционалните говорници се користат поретко во поголемите градови, но сè уште се доста присутни во помалите места и по селата.


уреди   

Одбрана биографија

Портал:Англија/Одбрана биографија/5


уреди   

Дали сте знаеле?

Портал:Англија/Дали сте знаеле/3


уреди   

Вести

Портал:Англија/Вести

уреди   

Одбрана содржина

Портал:Англија/Одбрана содржина

уреди   

Категории

Вестминстерската палата

уреди   

Одбрани мисли

Селаните во Англија, особено оние од јужните села во Девоншир, одлично се забавуваат кога ги благословуваат овоштарниците на Божиќ, Нова Година и спроти Водици, кога пијат здравица за најголемите јаболкници, ги попрскуваат со јаболково вино кое го носи црковниот прислужник, клисарот, или некој таков старовремски лик. Девонширците го прават ова бидејќи истото го правеле и лани.
Вил Капи


уреди   

Теми

Портал:Англија/Теми

уреди   

Поврзани портали

Ирска
Северна Ирска
о-в Ман
Велс
Шкотска
Обединето Кралство
Ирска Северна Ирска Ман Велс Шкотска Обединето Кралство
уреди   

За Англија на другите проекти

Англија на  Викивестите  Англија на  Викицитатот  Англија на  Викикнигите  Англија на  Викиизворот  Англија на  Викиречникот  Англија на Заедничката ризница
Вести Мисли и цитати Учебници и прирачници Текстови Толкувања Слики и медиуми
Wikinews-logo.svg
Wikiquote-logo.svg
Wikibooks-logo.svg
Wikisource-logo.svg
Wiktionary-logo.svg
Commons-logo.svg
Список на портали | Избрани портали

Исчисти опслуж. кеш