Прејди на содржината

Парабола за десетте девојки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вилијам Блејк, Парабола за мудрите и лудите девици (1822).

Парабола за десетте девици (или парабола за десетте девици, параболата за мудрите и луди девици ) — една од познатите Исусови алегориски приказни, запишана во канонското евангелие според Матеј.

Параболата зборува за десет девојки (можеби деверици[1] ) кои со светилки или факли[2] го чекаат доаѓањето на младоженецот, што се очекува во текот на ноќта. Петте девојки се мудри и донеле доволно гориво за светилките. Пет се глупи, и не се. Младоженецот доцни, а на глупавите девојки им снемува гориво во светилките. Кога ќе дојде младоженецот, пет девојки кои беа подготвени за неговото доаѓање се наградени, а пет кои не се подготвени се исклучени. Параболата има есхатолошка тема: да се биде подготвен за судниот ден. Параболата за верниот слуга има сличен крај и слична природа.

Приказната за десетте девици била една од најпопуларните параболи во средниот век, со огромно влијание врз готската уметност, скулптурата и архитектурата на германските и француските катедрали.

Парабола[уреди | уреди извор]

Евангелието според Матеј ги пренесува следниве Исусови зборови:

1. Тогаш царството небесно ќе заприлега на десет девојки, кои ги зедоа своите светилници и излегоа да го пречекаат младоженецот.

2. Петте од нив беа мудри, а петте – неразумни.
3. Неразумните, како ги зедоа светилниците свои, не понесоа со себе елеј;
4. а мудрите, заедно со светилниците, зедоа во садовите свои и елеј;
5. и бидејќи младоженецот се забави, сите задремаа и заспаа.
6. А на полноќ се чу викање: „Ете, младоженецот иде, излезете да го пречекате!“
7. Тогаш сите тие девојки станаа и ги приготвија своите светилници.
8. Неразумните, пак, им рекоа на мудрите: „Дајте ни од елејот ваш, зашто нашите светилници гаснат.“
9. Мудрите им одговорија и рекоа: „Да не би да не ни стигне и нам, и вам: подобро отидете кај продавачите и купете си!“
10. А кога отидоа тие да купат, пристигна младоженецот и спремните влегоа со него на свадбата, и вратите се затворија.
11. Потоа дојдоа и другите девојки и викаа: „Господаре, господаре, отвори ни!“
12. А тој им одговори и рече: „Вистина, ви велам: не ве познавам!“
13. И така, бидете будни, оти не го знаете ни денот, ни часот, кога ќе дојде Синот Човечки.

— Евангелие според Матеј, 25:1-13 [3]

Толкувања[уреди | уреди извор]

Исус ја дава оваа парабола како еден во низата одговори на прашањето на неговите ученици: „Кажете ни кога ќе биде? И кој е знакот на вашето доаѓање и крајот на векот?“ (Матеј 24:3). Останатите параболи во оваа низа се параболата за верниот слуга. Сите тие зборуваат за неопходноста да се биде секогаш подготвен, бидејќи часот на Господовото доаѓање е неизвесен, односно второто Христово доаѓање.[1]

Во оваа парабола, Христос е претставен како младоженец[4][5], надоврзувајќии се на старозаветниот приказ на Бога како младоженец (Јеремија 2:2 и на друго место).[4] Ричард Томас Франс смета дека оваа парабола „посебно им се обраќа на оние во црквата кои не треба да претпоставуваат дека нивната иднина е безусловно осигурана.“[4]

Спенсер Кимбал објаснува зошто мудрите девојки не го поделиле горивото, наведувајќи дека не се работи за себичност или нељубезност, туку дека „горивото потребно за да се осветли патот“ не е делив. Тој појаснува дека послушноста, смирениот ум, исправниот живот и верата не можат да се делат, но секој мора да си набави „такво гориво“ за себе.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 R. T. France, The Gospel According to Matthew: An introduction and commentary, Eerdmans, (1985). стр. 349-352.
  2. Ben Witherington, Women in the Ministry of Jesus: A study of Jesus' attitudes to women and their roles as reflected in his earthly life. Предлошка:Page1
  3. „Свето евангелие според Матеј“. Свето писмо. Посетено на 13 мај 2022.
  4. 4,0 4,1 4,2 R. T. France, The Gospel According to Matthew: An introduction and commentary, Eerdmans. Парабола за десетте девојки
  5. Catholic Encyclopedia: PARABLES[мртва врска][мртва врска], Посетено на 24. 4. 2013.
  6. Spencer W. Kimball, Faith Precedes the Miracle. стр. 255.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]