Мост (музика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Влез во мост, во босанова песната насловена Девојката од Ипанема; јасно заминување од основниот клуч.

Во музиката, особено западната популарна музика, мостот е контрастен дел кој врши подготовка за враќање на делници од оригиналниот материјал. Во дело во кое оригиналниот материјал или мелодија се нарекува дел „А“, мостот може да биде третата фраза од осум такта, во форма од триесет и два такта (Б во ААБА), или може да се користи полабаво во строфа-рефрен форма, или, во сложена форма ААБА, да се користи како контраст со целосна ааба секција.

Терминот потекнува од германскиот збор за мост, Штег, користен од Мајстерсингер од XV до XVIII век за да го опишат преодниот дел во средновековна троделна форма.[1] Германскиот термин станал широко познат во Германија во 1920-тите, преку музикологот Алфред Лоренц[2] и неговите исцрпни студии за адаптациите на троделната формата на Рихард Вагнер во неговите популарни неосредновековни опери од XIX век. Терминот влегол во англиската лексика во 1930-тите - во превод како мост - благодарение на композитори кои бегале од нацистичка Германија, кои работејќи во Холивуд и на Бродвеј, го користеле овој термин за да опишат слични преодни делови во американската популарна музика што ја пишувале.

Мостот често се користи за да се спротивстави на и да се подготви за враќање кон строфата и рефренот. „Делот б од рефренот на популарната песна често се нарекува мост или ослободување “.[3]

Класична музика[уреди | уреди извор]

Мост во Фугата на Ј.С. Бах во Ге-дур, BWV 860, мм. 17-19.Play

Мостовите се исто така чести во класичната музика и се познати како специфична форма на низа - позната и како транзиција. Формално наречени пасажи, тие ги диференцираат деловите во обемните дела, или измазнуваат делници што би биле нагла модулација, како што е мостот помеѓу двете теми во сонатната форма. Во последниот контекст, оваа транзиција помеѓу два музички субјекти честопати се нарекува „тема на транзиција“;[4] во подоцнежните романтични симфонии, како што е Симфонија на Новиот Свет на Дворжак или Симфонија во Де-мол на Селор Франк, темата на мостот практично станува засебен трет дел.[5]

Во споменатиот пример на Франк, исто така има неколку добри примери на краток мост, искористен со цел да ја измазни модулацијата. Наместо едноставно повторување на целата експозиција во оригиналниот клуч, како што би се сторило во симфонија од класичниот период, Франк го повторил првиот дел за мала терца повисоко, во еф-мол. Мост од два такта ја постигнува оваа транзиција со карактеристичната комбинација на Франк на хармонска и хроматска модулација. По повторувањето на првиот дел, друг мост од четири такта води во транзитивната тема во Еф-дур, клучот на вистинскиот втор дел.

Во фуга, мост е: „... краток премин на крајот од првиот влез на одговорот и почетокот на вториот влез на темата. Неговата цел е да модулира назад во тоничен клуч (предмет) од одговорот (што е во доминантниот клуч). Не сите фуги вклучуваат мост.“[6]

Пример за мост што одделува два дела во полабаво организирано дело се појавува во „Американец во Париз“ на Џорџ Гершвин.[7]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Horst, Brunner (2000). „Bar Form“. New Grove Dictionary of Music and Musicians. Oxford: Oxford University Press.
  2. Lorenz, Alfred (1924). Das Geheimnis der Form bei Richard Wagner. Berlin.
  3. Benward & Saker (2003). Music: In Theory and Practice, Vol. I, p.318. Seventh Edition. ISBN 978-0-07-294262-0. Emphasis original.
  4. Songstuff Music Glossary
  5. Collins Music Encyclopedia, London 1959, article "Symphony"
  6. Benward & Saker (2009). Music in Theory and Practice: Volume II, p.51. Eighth Edition. ISBN 978-0-07-310188-0.
  7. An American in Paris & "george gershwin's an american in paris piano solo" [sic], Warner Bros. Publications Inc., 1929 (renewed), p. 36

Надворешни врски[уреди | уреди извор]