Строфа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Строфа (грчки: στροφή - „свртува, витка, вртење“[1]) — организирана комбинација од стихови, што закономерно се повторуваат во една песна. По правило, во поетските текстови стиховите се римуваат еден со друг според определен ред. Во литературата се среќаваат и поетски текстови без римa, таканаречени бели стихови.

Најмалку 2 стиха може да образуваат строфа. Има неколку видови строфи според бројот на стиховите што ги содржат:


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Macedonian-Thesaurus_MKD[мртва врска] babylon - Free Online Dictionary