Монголците пред Џингис Хан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Историја на Монголија
Mongol dominions1.jpg
Пред Џингис Кан
Монголско Царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Ќинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгѓанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уредиМонголците пред доаѓањето на власт на Џингис Хан биле номадски племиња поделени на повеќе групи и без суштинско обединување во единствена држава.

Потекло на монголците[уреди | уреди извор]

Археолошките докази тврдат дека територијата на Монголија, поточно во јужниот дел од пустината Гоби, биле населени уште за време на каменото доба пред 100.000 и 200.000 години. Подоцна, за време на железното доба почнале да ја населуваат цела Монголија и почнале да создаваат племенски сојузи и да ѝ се закануваат на безбедноста на Кина. Потеклото на помодерните Монголци се забележало преку археолошките пронајдоци во шумите, населби населени од ловци и номадски племиња. Тие ја населувале територијата од Кореја па сѐ до денешен Казахстан. Ова било територија што се забележала во историјата како транзитна зона за преселба на народи кон Кина, западна Азија и кон јужна Азија.