Менгѓанг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обединета автономна монголска влада (1936-1939)
Обединета автономна влада на Менгѓанг(1939-1945)
Mengkiang
Марионетска држава на Јапонија

1936 - 1945


Знаме

Местоположба на Менгѓанг
Карта на Менгѓанг
Главен град Џангѓакоу
Јазици монголски, јапонски
Државно уредување Марионетска држава
Историја
 -  Основана 1936
 -  Замрела 1945

Менгѓанг (кинески:蒙疆 / 蒙疆 - Měngjiāng/ Meng-chiang) — марионетска држава во Внатрешна Монголија контролирана од Јапонското Царство. Таа се состоела од тогашните монголски покраини Чахар и Суејјуен, што денес одговара со средишниот дел на Внатрешна Монголија. Често е наречена Менгкукуо, според друга марионетска држава на ЈапонијаМанџурија. Главен град бил Џангѓакоу и со државата владеел Демчугдонгруб.

Историја на Монголија
Пред Џингис-хан
Монголско Царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Ќинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгѓанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уреди