Надворешна Монголија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Локација на областа Монголија во Република Кина
Локација на областа Монголија во Република Кина
За други значења на поимот, видете Монголија (појаснување)

Надворешна Монголија (монголски: Ар монгол, манчуски: Tulergi Monggo, кин. 外蒙古; пинјин: Wài Měnggǔ; мак. транскр.: {{{mk}}}) била главниот дел на Богдо Ханатот на Монголија, кој прогласил независност на 29 декември 1911 година. Надворешна Монголија се состоела од следните четири провинции, подредени од исток кон запад:

Денес, многу поретко се користи името за да се означи денешната република Монголија, која горе-долу ја зазема истата површина. Исто така, Република Тува што е во склоп на Русија, била во рамките на Монголија.

Поврзано[уреди | уреди извор]